Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 12/2013: Măsurile preventive aplicabile persoanei fizice în reglementarea noului Cod de procedură penală | Radu Slăvoiu
03.02.2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Secţiuni: Drept penal, Revista revistelor juridice, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Drd. Radu Slăvoiu a publicat, în Revista Dreptul nr. 12/2013, articolul Măsurile preventive aplicabile persoanei fizice în reglementarea noului Cod de procedură penală.

În prezentul articol, autorul prezintă măsurile preventive aplicabile persoanei fizice în sistemul noului Cod de procedură penală adoptat în țara noastră, analizând condițiile generale care trebuie îndeplinite și pe cele specifice, dar și motivele și procedura de urmat pentru stabilirea unor astfel de măsuri, prezentând totodată o nouă măsură preventivă și anume, arestul la domiciliu, apărută ca urmare a nevoii de diversificare a modalităților de privare provizorie de libertate. Autorul prezintă de asemenea condițiile controlului judiciar și al controlului judiciar pe cauțiune, măsuri ce înglobează liberarea provizorie și obligarea de a nu părăsi țara sau localitatea, subliniind instituirea expresă a condiției proporționalității cu gravitatea acuzațiilor, dar și atenția acordată de legiuitor drepturilor suspectului sau inculpatului supus unei măsuri preventive.

În urma analizei, autorul observă omisiunile, contradicțiile și imperfecțiunile noii reglementări datorate formulării ambigue, a excesivei formulări a unor articole sau, ca în cazul art. 223 alin. (2) noul Cod pr. pen. referitor la arestul la domiciliu și la arestarea preventivă, a formulării gramaticale care poate genera diferențe substanțiale de interpretare, cu implicații negative asupra situației inculpatului, făcând în acest sens o serie de propuneri de îmbunătățire a legislației în domeniu.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti