« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Dreptul nr. 12/2013: Măsurile preventive aplicabile persoanei fizice în reglementarea noului Cod de procedură penală | Radu Slăvoiu
03.02.2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Drd. Radu Slăvoiu a publicat, în Revista Dreptul nr. 12/2013, articolul Măsurile preventive aplicabile persoanei fizice în reglementarea noului Cod de procedură penală.

În prezentul articol, autorul prezintă măsurile preventive aplicabile persoanei fizice în sistemul noului Cod de procedură penală adoptat în țara noastră, analizând condițiile generale care trebuie îndeplinite și pe cele specifice, dar și motivele și procedura de urmat pentru stabilirea unor astfel de măsuri, prezentând totodată o nouă măsură preventivă și anume, arestul la domiciliu, apărută ca urmare a nevoii de diversificare a modalităților de privare provizorie de libertate. Autorul prezintă de asemenea condițiile controlului judiciar și al controlului judiciar pe cauțiune, măsuri ce înglobează liberarea provizorie și obligarea de a nu părăsi țara sau localitatea, subliniind instituirea expresă a condiției proporționalității cu gravitatea acuzațiilor, dar și atenția acordată de legiuitor drepturilor suspectului sau inculpatului supus unei măsuri preventive.

În urma analizei, autorul observă omisiunile, contradicțiile și imperfecțiunile noii reglementări datorate formulării ambigue, a excesivei formulări a unor articole sau, ca în cazul art. 223 alin. (2) noul Cod pr. pen. referitor la arestul la domiciliu și la arestarea preventivă, a formulării gramaticale care poate genera diferențe substanțiale de interpretare, cu implicații negative asupra situației inculpatului, făcând în acest sens o serie de propuneri de îmbunătățire a legislației în domeniu.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

 
Secţiuni: Drept penal, Revista revistelor juridice, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD