« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Excepţie de neconstituţionalitate respinsă referitoare la infracţiunea de instigare publică
03.02.2014 | Lorina PÎRVAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial al României nr. 270 din data de 14 mai 2013 a fost publicată Decizia Curţii Constituționale nr. 175 din 28 martie 2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 324 alin. 1 din Codul penal.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Horezu cu ocazia soluţionării unei cauze penale privind săvârşirea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 324 din Codul penal.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 324 alin. 1 din Codul penal, care au următorul cuprins:

„Fapta de a îndemna publicul prin grai, scris sau prin orice alte mijloace, de a nu respecta legile, ori de a săvârşi fapte ce constituie infracţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.”

În susţinerea neconstituţionalităţii acestor dispoziţii de lege, autorul excepţiei a invocat încălcarea prevederilor constituţionale ale art. 30 referitor la libertatea de exprimare, susţinând că art. 324 alin. 1 din Codul penal încalcă libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, în măsura în care este interpretat că ar impune acelaşi regim juridic sancţionator în cazul reprezentanţilor mass-mediei ca şi în cazul oricărei altei persoane. Totodată, autorul a invocat încălcarea prevederilor constituţionale ale art. 31 privind dreptul la informaţie, precum şi a prevederilor art. 10 referitor la libertatea de exprimare din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Guvernul şi Avocatul Poporului au considerat că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată întrucât dispoziţiile art. 324 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale, deoarece nu aduc nicio atingere prevederilor din Constituţie şi din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale invocate de autorul excepţiei.

În urma analizei excepţiei de neconstituționalitate, Curtea a afirmat că dispoziţiile art. 324 alin. 1 din Codul penal nu îngrădesc în mod nepermis libertatea de exprimare a reprezentanţilor presei deoarece chiar art. 30 din  Constituţie stabileşte coordonatele juridice înlăuntrul cărora trebuie să se exercite libertatea de exprimare, depăşirea acestor limite atrăgând, potrivit art. 30 alin. (8) din Legea fundamentală, răspunderea juridică, civilă şi penală, a autorului faptei ilicite. Prin urmare, incriminarea prevăzută în art. 324 alin. 1 din Codul penal reprezintă o restrângere a exerciţiului libertăţii de exprimare, care se justifică pentru apărarea ordinii publice şi care este necesară într-o societate democratică, în acord cu prevederile art. 53 din Constituţie.

Astfel, Curtea decide:

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 324 alin. 1 din Codul penal, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992.

Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: CCR, Drept constitutional, Drept penal, RNSJ

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD