Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Cheltuieli înregistrate în contabilitate fără un document justificativ
23.04.2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. f) C. fisc., nu sunt deductibile fiscal cheltuielile înregistrate în contabilitate care nu au la bază un document justificativ, iar în conformitate cu prevederile art. 146 alin. (1) lit. a) C. fisc., pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA, beneficiarul trebuie să dețină o factură emisă în condițiile legii de către o persoană înregistrată ca plătitoare de TVA. În acest sens, Înalta Curte a subliniat că notele de intrare/recepţie nu pot fi avute în vedere pentru deducerea cheltuielilor de TVA, întrucât acestea dovedesc doar intrarea în gestiune a mărfurilor nu şi provenienţa acestora. În speță, în urma controalelor încrucișate efectuate de organele fiscale s-a constatat că furnizorii bunurilor nu au declarat operaţiunile, nu au depus deconturi de TVA, această taxă nefiind colectată la bugetul de stat. Prin urmare, în condiţiile în care nu se cunosc furnizorii reali ai bunurilor înscrise în aceste facturi, operaţiunile consemnate în facturi, chiar dacă au fost înregistrate în contabilitate, sunt considerate fără documente legale de provenienţă. (Decizia nr. 5679 din 11 iunie 2013 pronunţată în recurs de Secţia de contencios-administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare decizie de impunere)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti