Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu Mureş. Constituire grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi uz de fals. Trimitere în judecată


3 februarie 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Dreptul penal al afacerilor

DNA-Târgu Mureş. Constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
1. J.Z., cetăţean maghiar, administrator de drept/de fapt al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni concurente:
constituirea unui grup infracţional organizat;
– 6 infracțiuni evaziune fiscală, în formă continuată (758 acte materiale);
instigare la spălare de bani;
– 4 infracțiuni de uz de fals, în formă continuată (263 acte materiale);
2. B.Z., persoană cu dublă cetăţenie română şi maghiară, administrator de fapt al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni concurente:
constituirea unui grup infracţional organizat;
– 3 infracțiuni de evaziune fiscală (405 acte materiale);
complicitate la evaziune fiscală, în formă continuă;
instigare la spălare de bani (2 acte materiale);
uz de fals ( 2 acte materiale );
3. P.J., administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni concurente:
constituirea unui grup infracţional organizat;
complicitate la evaziune fiscală (6 acte materiale);
4. M.O.–I., administrator al SC Benz Oil SRL Mediaş, jud. Sibiu, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni concurente:
constituirea unui grup infracţional;
complicitate la evaziune fiscală, în formă continuă;
complicitate la evaziune fiscală (60 de acte materiale);
spălare de bani;
5. SC Benz Oil SRL Mediaş, jud. Sibiu, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni concurente:
complicitate la evaziune fiscală în formă continuă;
complicitate la evaziune fiscală (60 de acte materiale);
spălare de bani;
6. G.P.D., asociat şi administrator al SC Ana Oil SRL Sibiu, jud.Sibiu, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni concurente:
– 3 infracțiuni de complicitate la evaziune fiscală (121 acte materiale);
7. SC Ana Oil SRL Sibiu, jud. Sibiu, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni concurente:
– 3 infracțiuni de complicitate la evaziune fiscală (121 acte materiale);
8. N.A., asociat şi administrator al SC Euroil SRL Sălişte, jud.Sibiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de:
complicitate la evaziune fiscală (63 acte materiale);
9. SC Euroil SRL Sălişte, jud. Sibiu în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de:
complicitate la evaziune fiscală (63 acte materiale);
10. P.D.-D., administrator al unei societăți comerciale,în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În primăvara-vara 2008, inculpatul J.Z. împreună cu inculpații B. Z., P.J., M.O.–I., au pus bazele unei grupări structurate, în scopul comiterii de infracţiuni de evaziune fiscală cu produse energetice neaccizabile, grupare care a acţionat până în vara anului 2010.
Inculpatul J.Z. s-a ocupat, cu sprijinul inculpatului B.Z., începând cu luna iunie 2008 de înfiinţarea a 4 societăţi comerciale, având ca obiect de activitate comerţul cu carburanţi, pentru care a recrutat din Ungaria administratori/asociaţi, cu o educaţie şi cultură modeste ( zidari etc. ), de cetăţenie maghiară, în vederea disimulării activităţii infracţionale pe care gruparea a desfăşurat-o ulterior.
Membrii grupării au încheiat în numele celor 4 societăţi sus-menţionate, de regulă prin corespondenţă electronică, prin poştă sau prin falsuri – pentru a îngreuna identificarea membrilor, contracte de achiziţie de bunuri din spaţiul intracomunitar, ponderea semnificativă deţinând-o produsele energetice neaccizabile (uleiuri minerale cu o cifră octanică uşor inferioară carburanţilor, precum şi solvenţi şi diluanţi). Aceste contracte au fost încheiate cu societăţi din Slovacia, Ungaria, Cipru, Italia şi Germania, iar pentru furnizarea de uleiuri, diluanţi şi solvenţi, inculpatul B.Z. s-a folosit de o societate off-shore, înregistrată în Cipru.
După ce se efectua recepţia mărfurilor, acestea erau vândute de membrii grupării prin staţiile proprii de distribuţie sau către alte societăţi comerciale, prin schimbarea destinaţiei, şi anume ca benzină sau motorină (după ce persoane neidentificate ce au acţionat în interesul grupării confecţionau în prealabil facturi de livrare cu conţinut nereal, ce atestau că produsul vândut este motorină/benzină), sustrăgând în acest mod acciza datorată bugetului general consolidat al statului. Aceste activități comerciale nu au fost evidențiate de membrii grupării în contabilitatea firmelor pe care le controlau.
Produsele respective au fost comercializate ulterior, ca și carburanți, de ceilalți inculpați, aceștia având cunoştinţă de împrejurarea că produsele achiziţionate reprezintă în realitate produse energetice neaccizabile.
Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală este de 6.373.448 milioane euro( 26.768.485 lei), sumele fiind însuşite, reintroduse în circuitul evazionist sau spălate în diverse alte modalităţi.

Referitor la inculpatul P.D.-D., facem precizarea că, în cursul audierii a afirmat în mod mincinos că nu are cunoştinţă ca numitul B.Z. să aibă vreun drept de reprezentare a intereselor unei firme cipriote şi că firma cipriotă nu a constituit niciodată obiectul discuţiilor dintre el şi inculpat.
Mai mult, acesta a ascuns adevărul cu privire la calitatea sa de coasociat, coadministrator şi împuternicit pe conturile acestei societăți, cu privire la împrejurările în care a dobândit aceste calităţi şi cu privire la activităţile derulate prin intermediul acesteia.

În cauză, în vederea recuperării prejudiciului, a fost instituit sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaților: SC Euroil SRL (până la concurența sumei de 3.871.046 lei), SC Ana Oil SRL (până la concurența sumei de 6.406.782,41 lei), SC Benz Oil SRL (până la concurența sumei de 30.256.484,38 lei), B.Z. (până la concurența sumei de 16.940.499 lei), G.P.D. (până la concurența sumei de 5.506.782,41 lei), N.A. (până la concurența sumei de 2.971.046 lei) și P. J. (până la concurența sumei de 40.666,20 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică