« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Hotarare arbitrala a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor
28.08.2007 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial nr. 586/27 august 2007, a fost publicata Decizia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor nr. 262/2007 privind publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a Hotararii arbitrale din data de 25 iulie 2007.

Completul de arbitraj (alcatuit din avocatii Ana Diculescu-Sova, Cristian Iordanescu, Alexandru Ticlea, Mihai Tanasescu, Gheorghe Gheorghiu), a fost intrunit in vederea medierii repartizarii remuneratiilor reprezentand dreptul de comunicare publica-ambiental, copie privata, dreptul de radiodifuzare si dreptul de retransmitere prin cablu, in relatia dintre Asociatia pentru Drepturile de Fonograme din Romania si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania.

In urma analizei materialului probator, completul de arbitri a retinut ca fata de precizarile aduse de parti si exceptiile invocate, obiectul cererii de arbitraj il constituie remuneratia corespunzatoare din comunicare publica si copie privata.
Pe fondul cauzei, s-a constatat ca negocierile purtate anterior de catre parti au avut ca obiect stabilirea de procente pentru mediul rural si urban, in functie de categoriile de utilizatori de fonograme, iar cu ocazia urmatoarelor negocieri, desi se cazuse de acord cu privire la procente, mai putin cele pentru copia privata, ca urmare a invocarii de catre Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania a unui coeficient aplicabil procentelor, negocierile au fost sistate.

De asemenea, s-a constatat ca cererea de arbitraj are un obiect extins fata de obiectul negocierilor, ajungandu-se ca pana la finalul procedurii de arbitraj, Asociatia pentru Drepturile de Fonograme din Romania sa solicite ca in protocolul dintre cele doua organisme de gestiune colectiva sa se prevada: procedura de repartitie, procentele pe fiecare categorie de drepturi gestionate, modalitatile de evidentiere a sumelor colectate, etc.
Pe cale de consecinta, completul de arbitraj a apreciat ca invocarea prin cererea de arbitraj a unor pretentii care nu au fost supuse in prealabil negocierii constituie un fine de neprimire ce impiedica luarea unei hotarari, solutie intemeiata pe art. 131 si urmatoarele din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Aceste dispozitii privesc reglementarea initierii procedurilor de negociere ce trebuie insotite de metodologii propuse a fi negociate de catre comisii constituie prin decizii ale ORDA.

Dat fiind faptul ca initiatorul procedurii de negociere nu a realizat o metodologie pe care sa o propuna celeilalte parti, ca o etapa prealabila, completul de arbitri a hotarat respingerea cererii de arbitraj formulata de Asociatia pentru Drepturile de Fonograme din Romania.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

 
Secţiuni: Arbitraj, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD