Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
4 comentarii

Traian Băsescu către absolvenții INM: ”aveţi o meserie grea şi extraordinar de importantă”
05.02.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Traian Băsescu, Președintele României, s-a întâlnit marți, 4 februarie 2014, la Palatul Cotroceni, cu noii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii., ocazie cu care le-a ținut un scurt discurs, potrivit unui comunicat.

Discursul integral:

„Domnule preşedinte al Curţii Constituţionale,
Doamnă preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Domnule procuror general,
Domnule preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Doamnelor şi domnilor magistraţi,

Pentru mine această mică ceremonie are o semnificaţie deosebită, pentru că este ultima promoţie a Institutului Naţional al Magistraturii pentru care semnez decretele de intrare în magistratură. Am rugat consilierul juridic să-mi facă o socoteală înainte de această mică ceremonie şi am constatat că, în ultimii nouă ani, am semnat decrete pentru instalarea în prima funcţie pentru 2.999 de magistraţi. Mi-a părut rău că a lipsit unul ca să fie o cifră rotundă, dar nu mi-am permis să falsific rezultatul adunării, adunând şi numirile în funcţii de conducere, şi atunci am spus «numai tineri magistraţi». Asta înseamnă că în ultimii nouă ani în justiţia română au intrat foarte mulţi oameni tineri şi acest lucru – vă spun cu toată bucuria – se vede deja, se vede pentru că justiţia a început să aibă performanţe şi a început să dobândească încrederea populaţiei. Sigur, doamna preşedinte Stanciu v-a spus foarte multe lucruri, plecând de la experienţa interioară a unui magistrat cu multă experienţă, a unui judecător de Înaltă Curte. Eu vă spun din punct de vedere al obiectivului pe care l-am avut când am devenit preşedintele României, este indiscutabil o creştere a nivelului de încredere, dar şi de respect pentru puterea judecătorească şi pentru fiecare în parte dintre cei care o alcătuiesc. Sunteţi judecători şi procurori, oameni care, pe de-o parte, veţi avea unii de cercetat şi alţii de stabilit adevărul, pe de-o parte, iar pe de altă parte, aveţi obligaţia să apăraţi valorile statului de drept. O spun aici în faţa a peste 170 de noi magistrat, în cei nouă ani şi câteva luni de mandat nu a existat nici măcar un singur procuror sau un singur judecător care să poată spune astăzi: «M-a sunat preşedintele să rezolv într-un fel sau în altul un dosar». Pur şi simplu, am aflat şi eu de la televizor, cum a aflat orice om, care este finalul unui dosar, care este începutul unui dosar, prin desele apariţii televizate în faţa Parchetelor, în mod deosebit. Dar asta nu e viaţa reală şi priviţi la ce se întâmplă în ultimul timp. Asupra justiţiei a început să se exercite o presiune formidabilă din partea politicului. Întâi s-a încercat în zona de numiri, în funcţii de conducere, acum s-a renunţat la această strategie, pentru că e prea vizibilă, şi se umblă la partea de legislaţie. Este un lucru rău şi v-aş ruga să nu vă amăgiţi.

Poate înainte de a intra prima dată în prima şedinţă de judecată, ca judecători, sau poate înainte de a începe primul dosar ca procurori numiţi pe funcţii, citiţi raportul Comisiei Europene despre funcţionarea justiţiei în România: sunt instituţii care sunt lăudate, sunt instituţii asupra cărora mai sunt semne de întrebare, instituţii din sistemul de justiţie, dar, fără ezitare, atât raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cât şi raportul apărut luni, al Comisiei Europene cu privire la funcţionarea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei din statele membre ale Uniunii Europene şi veţi constata că, cel puţin în momentul de faţă, nu aveţi un aliat din clasa politică, din păcate. Şi vreau să ştiţi că nimeni nu vă poate apăra pe fiecare dintre dumneavoastră. Numai dumneavoastră vă puteţi apăra, rămânând integri şi în afara influenţelor politice. Iar când veţi constata că prin legi se impune, de către politic, diminuarea eficienţei sistemului de justiţie, eu, astăzi, ca preşedinte în funcţie, vă dau un sfat: reacţionaţi, reacţionaţi colectiv şi nu acceptaţi ca sistemul de justiţie din România să fie pus sub control politic. Această tendinţă există şi se manifestă tot mai pregnant. De asemenea, nu acceptaţi să fie emise, tolerate, legi care sunt în favoarea infractorilor. Susţineţi oricând legi care protejează drepturile omului, dar nu acceptaţi legi care, prin conţinutul lor, favorizează infractorul şi fac ca statul să nu poată lucra cu mijloace egale, să nu poată lupta împotriva fraudei, împotriva actelor de terorism, împotriva criminalităţii organizate, împotriva criminalităţii transfrontaliere, împotriva traficului de droguri, împotriva grupurilor din teritoriu. Nu acceptaţi astfel de legi, reacţionaţi. Vorbiţi între dumneavoastră, pentru că, dacă nu o veţi face, se poate ajunge la situaţia în care să nu mai puteţi să duceţi la capăt misiunea puterii judecătoreşti. A fost unul din obiectivele mele izolarea justiţiei de influenţa politicului. Poate am reuşit, poate n-am reuşit întotdeauna. Asta ne va spune viaţa, dar o ţară care nu are o justiţie puternică şi eficientă este o ţară care nu are viitor şi ceea ce dumneavoastră aţi învăţat, dar şi calităţile morale ale unui judecător şi ale unui procuror, trebuie să vă facă să fiţi în linia întâi a apărării capacităţii sistemului de justiţie din România de a lupta împotriva celor care încalcă legea.

Aşa cum bine ştiţi, pe 1 februarie au intrat în vigoare noile coduri, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Nu sunt perfecte şi eu sper, aşa cum l-am rugat mai înainte şi pe domnul procuror general Niţu, ca observaţiile primite de la DNA, de la Înalta Curte în discuţiile pe care le are cu ministrul Justiţiei să fie susţinute şi, cât mai curând, acele observaţii să fie trecute prin ordonanţă de urgenţă. Când spun cât mai curând mă refer la săptămâna aceasta, aşa cum s-a promis. De altfel, cred că parte dintre dumneavoastră s-ar putea să fi urmărit chiar şedinţa de bilanţ a CSM din 6 ianuarie şi este imposibil să nu vă aduceţi aminte că acolo s-a promis pregătirea unei ordonanţe de urgenţă şi intrarea ei în vigoare înainte de intrarea codurilor, iar această inadvertenţă – ca să nu-i spun altfel – s-a întâmplat în templul justiţiei, în CSM, s-a întâmplat cu transmisie în direct şi nu s-a întâmplat. Ca judecători, nu toleraţi acest mod de a funcţiona, de a se funcţiona în sistemul de justiţie. Ca procurori, nu toleraţi acest mod în care încă se mai încearcă funcţionarea în sistemul de justiţie. Cereţi structurilor care vă coordonează corectitudine faţă de sistem. Altfel, riscaţi să intraţi într-o morişcă a incertitudinilor şi România nu se mai poate întoarce înapoi. Mi-aduc aminte de perioade când se stabilea prin altă parte cui facem dosare. Acea perioadă, cel puţin până acum, a trecut, iar recomandarea mea, ca om care înţelege foarte bine şi ştie foarte bine care este portofoliul de valori al clubului în care am intrat, în UE, vă asigur că cea mai mare valoare este justiţia. Toate ţările care au reuşit să aibă succes l-au avut în primul rând pentru că au avut o justiţie dreaptă şi o justiţie eficientă.

N-o să vă vorbesc mai mult. Cred că ceea ce v-am spus, dacă aţi reţine îngrijorările mele ar fi extraordinar de bine, pentru că vi le spun din experienţă, iar dacă vreţi să ştiţi cum ne vedem, nu cum ne credem, deci cum ne vedem, din suflet vă rog: intraţi pe site şi citiţi raportul pentru România. Veţi avea evaluarea exactă cu privire la bunele şi relele sistemului în care intraţi astăzi. Eu vă mulţumesc mult, aveţi o meserie grea şi extraordinar de importantă. Noi, toţi, ceilalţi la un loc, nu putem face pentru ţară cât puteţi face dumneavoastră, dacă vă menţineţi spiritul cu care astăzi păşiţi în magistratură. Şi eu vă mai spun un lucru pe care l-am mai spus şi altor promoţii: dacă priviţi la Constituţie şi la legile care guvernează justiţia veţi constata că independenţa este o opţiune personală. Constituţia României şi legile care guvernează justiţia vă garantează legal independenţa, dar, în realitate, veţi avea atâta independenţă câtă vă asumaţi fiecare dintre dumneavoastră. Vă doresc succes şi, repet, sunt mândru că în nouă ani am semnat decrete de intrare în magistratură pentru 2.999 de magistraţi, judecători şi procurori. Şi vă mai spun un lucru: dacă vreodată voi ajunge în faţa dumneavoastră în instanţa în care lucraţi, o să vă rog să vă aduceţi aminte că «nimeni nu este mai presus de lege». Vă mulţumesc.”

Secţiuni: Content | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO