Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Adrian Bordea ref. situația actuală a sistemului judiciar și problemele cu care se confruntă
05.02.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul Adrian Bordea, președintele CSM, a declarat în cadrul unui interviu pentru Agerpres.ro că sistemul judiciar se confruntă cu două probleme mari, finațarea și aplicarea unitară a legii, însă consideră că sistemul poate face față implementării noilor prevederi în materie penală.

Adrian Bordea: ”Sistemul judiciar, dar nu singurul domeniu bugetar, este în continuare subfinanțat, astfel că eforturile conjugate ale CSM și Ministerului Justiției sunt de multe ori fără rezultatele scontate. Aceasta referindu-se la infrastructura instanțelor în principal, unde lipsesc birouri, săli de judecată, arhive sau alte spații de depozitare, dar și la nevoia stringentă de personal auxiliar de specialitate și echipament IT. Sub aspect profesional, sistemul încă nu a ajuns la aplicarea unitară a legii, cu toate eforturile Înaltei Curți de Casație și Justiție de unificare jurisprudențială și învățământului profesional realizat de Institutul Național al Magistraturii. Pe de altă parte, termenele lungi de soluționare a cauzelor reprezintă o vulnerabilitate a sistemului. Consiliul Superior al Magistraturii consideră astfel prioritar ca instanțele să devină mai eficiente, să soluționeze legal și în raport de probele administrate cauzele într-un termen cât mai scurt, acordând preeminență interesului cetățeanului. De altfel, propunerile, încă din primăvara anului trecut de evaluare a fiecărei instanțe/parchet pentru a-i determina contribuția în sistem, au determinat elaborarea în ultimele zile a unui proiect de act normativ ce propune desființarea a 30 de instanțe și parchete, urmând ca resursele umane să fie redistribuite.

Noul Cod de procedură penală și Cod penal sunt subiecte ale discuțiilor intense în ultimele cinci luni, Consiliul Superior al Magistraturii, alături de Înalta Curte de Casație și Justiție, organizând întâlniri și participând la conferințe pentru pregătirea sistemului. Sub rezerva necesităților devenite tradiționale: spații, resurse umane, echipamente IT și programe performante — sistemul judiciar este în măsură să răspundă provocărilor determinate de intrarea în vigoare a noile coduri; iar măsurile luate în ultimele luni au condus la concluzia că instanțele și parchetele pot face față aplicării noilor coduri. De altfel, chiar în cursul zilei de joi (n.r. 30 ianuarie), plenul CSM a discutat avizarea a trei acte normative prin care se încearcă o echilibrare a sistemului judiciar.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti