Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Directorul Direcției juridice Volksbank: „unii clienți aflați în litigiu vin să ia credite de la Volksbank”
07.02.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking
JURIDICE - In Law We Trust

Diana Ciubotariu, directorul Direcției juridice în cadrul Volksbank, a oferit publicației Bancherul.ro câteva declarații referitor la acuzațiile lansate în mass-media la adresa băncii, dar și referitor la decizia Tribunalului București de a da câștig de cauză unui număr de 300 de clienți într-o cauză privind comisionul de risc: “Înțelegem că în aceste vremuri dificile, oricine ar fi bucuros să-și reducă ratele la bancă, ba chiar să nu mai plătească nimic. Dar nu putem accepta astfel de acțiuni și declarații lipsite de scrupule și morală, ca oricine să-și bată joc de imaginea și prestigiul unei bănci de ale cărei servicii au beneficiat și beneficiază în continuare. E frustrant că ne găsim în această situație, atâta vreme cât nu am cerut nimic în plus clienților față de ce au știut în momentul semnării contractului. Comisionul de risc a existat de la bun început în contractele de credit ale băncii, așadar clienții nu pot spune că nu știau de existența și de valoarea acestuia.

Legea (OUG nr. 50/2010) nu a spus ce se poate face cu comisioanele care aveau altă denumire: să le schimbe denumirea sau să le anuleze. Noi i-am schimbat denumirea în comision de administrare, clienților li s-a comunicat acest lucru, le-am explicat rațiunea perceperii unui cost al riscului. Dar avocații clienților au exploatat acest fapt în favoarea lor, susținând că ar fi vorba de un comision ilegal.

Comisionul de risc este parte a prețului total a creditului, nu poți să diminuezi semnificativ prețul contractului fără un motiv bine întemeiat. Iar în ceea ce privește clienții, cred ca e imoral să intri într-un astfel de proces, câtă vreme ai fost mulțumit de acel preț, care a fost și este cel mai mic din piață. Dovadă stând și faptul că unii clienți aflați în litigiu vin să ia noi credite de la Volksbank.

Reglementările europene și normele bancare impun băncilor să ia în calcul costul riscului atunci când calculează costul unui credit, iar noi am fost foarte transparenți și l-am comunicat, motiv pentru care plătim.

Unele instanțe pornesc de la premisa că banca a fost de rea credință, spunându-se că nu a fost negociat contractul, dar fără să se întrebe dacă clientul a dorit sau nu negocierea. Ni se cere să facem o probă imposibil de realizat: dacă clientul nu a cerut negocierea, nu ai cum sa negociezi un contract. Am avut clienți care au cerut diverse modificări în contact, cazuri în care într-adevăr s-a negociat cu aceștia. Dar cu cei care n-au ridicat niciun semn de întrebare, fiind interesați doar de câți bani primesc, ce negociere se poate face? De asemenea, unele instanțe apreciază că s-a introdus cu rea-credință comisionul prin însuși faptul că banca a inclus acest comision în contract, deși el a fost introdus de la bun început, a fost inclus în DAE, nu se poate spune că nu s-a știut de existența lui. Din moment ce e în contract, cum poți spune că nu ai știut?”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti