Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Plângere contravenţională pentru o faptă omisivă. Competenţa teritorială


6 februarie 2014 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Contencios contravențional, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu norma generală cuprinsă în O.G. nr. 2/2001, dreptul comun în materie contravenţională, plângerea se judecă la judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârşită contravenţia. În speţă, însă, a fost constatată o contravenţie constând într-o faptă omisivă, şi anume, neîndeplinirea de către operatorul rutier a obligaţiei de a transmite către Autoritatea Rutieră Română, în format electronic, a modificărilor privind situaţia conducătorilor auto angajaţi, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia acestor modificări. Înalta Curte a statuat că, în această situaţie, locul săvârşirii faptei omisive este sediul operatorului rutier, şi nu locul în care a fost depistat şoferul petentei conducând autoutilitara şi în legătură cu care societatea este acuzată că nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege. Prin urmare, Înalta Curte a stabilit competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea judecătoriei în a cărei rază teritorială se află sediul petentei. (Decizia nr. 5658 din 7 iunie 2013 prounțată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro