BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Plângere contravenţională pentru o faptă omisivă. Competenţa teritorială
06.02.2014 | Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu norma generală cuprinsă în O.G. nr. 2/2001, dreptul comun în materie contravenţională, plângerea se judecă la judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârşită contravenţia. În speţă, însă, a fost constatată o contravenţie constând într-o faptă omisivă, şi anume, neîndeplinirea de către operatorul rutier a obligaţiei de a transmite către Autoritatea Rutieră Română, în format electronic, a modificărilor privind situaţia conducătorilor auto angajaţi, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia acestor modificări. Înalta Curte a statuat că, în această situaţie, locul săvârşirii faptei omisive este sediul operatorului rutier, şi nu locul în care a fost depistat şoferul petentei conducând autoutilitara şi în legătură cu care societatea este acuzată că nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege. Prin urmare, Înalta Curte a stabilit competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea judecătoriei în a cărei rază teritorială se află sediul petentei. (Decizia nr. 5658 din 7 iunie 2013 prounțată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate