Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Prima zi de înfățișare vs. primul termen de judecată
07.02.2014 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 134 din vechiul Cod proc. civ., prima zi de înfăţişare este termenul la care părţile, legal citate, pot pune concluzii. În speţă, însă, a fost pronunţată casarea chiar la prima zi de înfăţişare, ceea ce are ca efect faptul că, în rejudecare, momentul procesual al primei zile de înfăţişare este din nou incident în raportul procesual reluat după casare. În cauză, în urma casării, dosarul a fost reînregistrat pe rolul instanţei de fond, stabilindu-se un prim termen de judecată, când reclamanţii au solicitat amânarea cauzei, arătând că, în aplicarea deciziei de recurs, intenţionează să formuleze o cerere de introducere în cauză a unei alte persoane, în calitate de pârât. În aceste condiții, admiterea cererii de amânare de către instanţa de fond, face să nu fie epuizată prima zi de înfăţişare, la următorul termen fixat fiind depusă o astfel de cerere, astfel că nu poate fi admisă excepţia de tardivitate a formulării unei asemenea cereri. (Decizia nr. 3238 din 11 octombrie 2013 prounțată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect restituire prestaţii)

Notă: În conformitate cu prevederile art. 204 din noul Cod de procedură civilă, reclamantul poate să-şi modifice cererea, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. Modificarea cererii de chemare în judecată peste termenul prevăzut anterior poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor părţilor.

Corina CIOROABĂ

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.