Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Franța. Propunere pentru Procurorul General…


10 februarie 2014 | Robert BĂLAȘA
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Francois Falletti, procurorul general al Parisului, a fost convocat pe 27 ianuarie la cancelaria Ministerului Justiției, unde i s-a semnalat faptul că ar fi potrivit pentru un post la Curtea de Casație, sugerându-i-se să fie înlocuit din funcția actuala de un alt magistrat. Acesta a refuzat vehement propunerea, întorcându-se la sediul Parchetului., potrivit lemonde.fr.

Cancelaria, după o tăcere neobișnuită, a dezmințit marți, 4 februarie 2014, dezvăluirile făcute de publicația Le Canard enchaine și a asigurat că nu a făcut decât să-i propună acestuia un post vacant la Curtea de Casație. Acesta a refuzat, problema a rămas nerezolvată, iar cabinetul a denunțat exploatarea politică a episodului.

Francois Falletti a fost însoțit de soția sa la Ministerul Justiției, care îl asistă zilnic datorită unei boli grave care îi afectează vederea. Cancelaria a afirmat că a fost convocat într-o altă zi decât cea dezvăluită de publicația Canard, pentru a avea o întâlnire cu Christine Maugüé și François Pion, directorul și directorul adjunct al cabinetului. I-au cerut soției sale să aștepte pe culoar, iar lui i-au explicat că ar trebui să se gândească la finalul carierei (trebuind să se retragă în 2015) și că un post de avocat general la Curtea de Casație este vacant și ar putea fi o alegere bună pentru acesta.

Potrivit lui Francois Falletii, cabinetul a insistat pentru că acesta să-și dea demisia, pentru că ministrul a dorit să încredințeze acest post de la Parchetul General unui magistrat ce împărtășește sensibilitatea sa politică.

Cancelaria a contestat categoric că a existat problema demiterii, asigurând că doar a luat act de refuzul lui Francois Falleti și că acesta va rămâne în continuare procurorul general al Parisului.

UN VERITABIL SCANDAL POLITIC

Acesta a luat problema în serios și a semnat marți, 4 februarie 2014, o scrisoare dură către minister, publicată pe site-ul Le Figaro în aceeași zi, cu copiile a 2 președinți de la CSM. ‘’Nu pot decât să rămân surprins de o astfel de abordare, care nu reprezintă decât o lipsă de încredere în mine rezultată dintr-o presupusă neapartenență la aceeași sensibilitate politică. Consider că această afirmație nu justifică în niciun fel plecarea mea din funcția pe care am exercitat-o cu integritate totală. Dacă aceste demersuri vor continua voi fi nevoit să sesizez CSM pentru a cere protecție.’’™

Eric Ciotii, delegatul general al UMP, a denunțat imediat un veritabil scandal politic, asemănându-l cu un alt caz din 2009 unde protagnistul a fost Rachida Dați.

Cancelaria denunță campania politică și dă asigurări că nu au existat niciun fel de instrucțiuni venite de la minister. ‘’Ne-am angajat în alinierea statutului magistraților ministerului public, parchetului, pentru a asigura independența sistemului judiciar. Este o garanție în special pentru cetățenii cei mai vulnerabili’’, a declarat ministrul justiției pentru postul Europe 1.

SENSIBILITATEA LUI FRANCOIS FALLETTI

Sensiblitatea politică a lui Francois Falleti nu este de asemenea o supoziție reală. El a fost membru al Asociației profesionale de magistrați care este o mișcare de dreapta, fondată în 1981 cu venirea la putere a mișcării de stânga, unde s-a împrietenit cu Patrick Ouart, un foarte influent consilier pe probleme de justiție a lui Nicolas Sarkozy.

Loialitatea sa nu a fost niciodată pusă în discuție, fiind în relații bune cu ceilalți 10 procurori din regiunea Parisului. Ceilalți procurori îi laudă calitățile sale umane, memoria lui impresionantă ce compensează cu handicapul, dar sunt îngrijorați de ritmul lent cu care ia deciziile și oboseala care domnește la parchetul general.

Robert BĂLAȘA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro