Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal RNSJ
 1 comentariu

Despre obligația de confidențialitate a avocatului în privința informațiilor luate la cunoștință din dosarul de urmărire penală

10 februarie 2014 | Florin RADU

1. Potrivit art. 94 al. 5 din noul Cod de procedura penala[1], “In cursul urmaririi penale, avocatul are obligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinţa cu ocazia consultarii dosarului”. In prealabil, art. 94 al. 1-4 arata, in esenta, ca avocatul are acces la dosar in faza de urmarire penala, cu anumite restrictii, ce tin de buna desfasurare a procesului penal.

2. Textul analizat – al. 5 al art. 95 – poate ridica o reala si serioasa, dar si ingrijoratoare, problema de interpretare.

Apreciem ca sunt doua directiile spre care s-ar putea indrepta modalitatea de interpretare si aplicare a acestui text legal.

Intr-o prima varianta, s-ar pute afirma – in baza unei metode strict literale si restrictive de interpretare – ca avocatul, dupa ce consulta dosarul, efectueaza copii de pe actele din acesta si/sau isi ia anumite notite din acesta, nu ar avea posibilitatea sa divulge informatiile respective nimanui, nici macar clientului sau (parte in acel dosar). Aceasta opinie ar putea avea ca argument faptul ca textul nu distinge intre persoanele fata de care exista obligatia de confidentialitate ori altfel spus, nu arata expres ca se excepteaza de la aceasta obligatie clientul avocatului.

A doua interpretare – conforma, de altfel, cu obligatia generala a avocatului de a pastra secretul profesional[2], s-ar plia pe ideea ca avocatul nu are dreptul sa divulge informatiile si actele din dosarul de urmarire penala, cu exceptia clientului sau.

3. Nu putem sa ne raliem decat celei de-a doua opinii.

O interpretare in sensul ca avocatul nu are dreptul sa divulge clientului sau informatiile din dosarul de urmarire penala ar fi una de-a dreptul absurda si in contra oricarei logici juridice.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Intr-adevar, care ar mai fi scopul accesului avocatului la dosar, daca ulterior acesta nu ar putea discuta cu clientul sau (prin ipoteza, suspect ori inculpat in acel dosar) despre informatiile pe care avocatul le-a aflat din dosar?

Mai mult, o asemenea interdictie ar incalca natura si esenta dreptului la aparare, prevazut dupa cum se cunoaste, in numeroase acte normative, interne si internationale (art. 6 din Conventia EDO, art. 24 din Constiutia Romaniei, art. 10 din noul Cod de procedura penala etc.) si al carui element central este tocmai colaborarea efectiva si nerestrictionata dintre client si avocat[3].

De altfel, si textele din legislatia specifica profesiei de avocat converg in aceeasi directie. Astfel,  art. 7 al. 1 si 2 din Statutul profesiei de avocat stipuleaza ca: “Intr-o societate intemeiata pe valorile democratiei si ale statului de drept, avocatul are un rol esential. Avocatul este indispensabil justitiei şi justitiabililor si are sarcina de a apara drepturile si interesele acestora. El este deopotriva sfatuitorul si aparatorul clientului sau (s.n. – F.R.)”, respectiv ca: “Avocatul are indatorirea de a-si indeplini cu constiinciozitate, onoare si probitate profesionala obligatiile fata de client, in raporturile cu persoanele fizice, cu autoritatile si institutiile publice sau private, cu alte persoane juridice, cu ceilalti avocati, precum si în relatia sa cu publicul in general”.

Si, poate cel mai important, art. 7 al. 3 arata ca “In exercitarea profesiei, avocatul nu poate fi supus niciunei restrictii, presiuni, constrangeri sau intimidari din partea autoritatilor sau institutiilor publice ori a altor persoane fizice sau persoane juridice. Libertatea si independenta avocatului sunt garantate de lege”.

Asadar, este nu doar un drept, dar chiar o obligatie ca avoctul sa comunice clientului sau informatiile luate la cunostinta din dosarul de urmarire penala, pentru realizarea unei aparari reale si efective.

4. Asa stand lucrurile, se naste intrebarea: care a fost scopul instituirii acestui text legal de catre legiuitor?

A dorit acesta sa reia si sa particularizeze principiul secretului profesional al avocatului? Ori, cu adevarat, a intentionat legiuitorul sa interzica avocatului sa comunice clientului sau date si informatii din dosarul de urmarire penala, incalcand astfel numeroase norme legale si constitutionale, conventii internationale si principii ce guverneaza activitatea avocatului?

Fiind consecventi cu opinia exprimata mai sus, singurul raspuns legal, firesc si in logica juridica este ca tot ce s-a dorit a fost sa se reia si sa se reconfirme principiul secretului profesional al avocatului, caruia ii este interzis sa divulge oricarei persoane decat clientul sau, informatiile legate de o anumita cauza.

Un argument in plus il constiutie si acela ca noul Cod de procedura penala nu prevede nicio sanctiune expresa si distincta de sanctiunile disciplinare aplicabile avocatilor, in legatura cu nerespectarea acestui text de lege, ceea ce insemna ca in discutie este vorba exclusiv despre principiul pastrarii secretului profesional, asa cum este el reglementat de la bun inceput in legislatia organizarii profesiei de avocat.

5. Asadar, in ce ne priveste, este evident ca, dupa ce ia la cunostinta informatii dintr-un dosar de urmarire penala, avocatul poate si chiar este obligat sa le impartaseasca clientului sau, dar ii este interzis sa le divulge altor persoane.


[1] Adoptat prin Legea nr. 135/2010, publicat in M. Of., partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014.
[2] Pentru o analiza detaliata a principiului secretului profesional al avocatului, a a se vedea F. Radu, C. Radu, Conditiile in care avocatul poat depune marturie cu privire la fapt care i-au fost incredintat in baza contractului de asistenta juridica, in Dreptul nr. 12/2006.
[3] Pentru detalii privind dreptul avocatului de a studia dosarul in timpul urmaririi penale, a se vedea F. Radu, Dreptul avocatului de a studia dosarul de urmarire penala in noul Cod de procedura penala, publicata in Revista de note si studii juridice.


Florin RADU
Avocat, Consilier Baroul Hunedoara

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership