OUG privind modificarea noului Cod de procedură penală şi a altor acte normative
10 februarie 2014 | JURIDICE.ro
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 98 din data de 7 februarie 2014 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2014 pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru implementarea altor acte normative.
Ordonanţa de urgenţă cuprinde măsuri de implementare necesare aplicării Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. În acest sens, au fost modificate următoarele acte normative:
1. Legea nr. 302/2004 privind organizarea judiciară
Se modifică atribuţiile completelor de 5 judecători ale ICCJ. Acestea judecă apelurile împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de Secţia penală a ICCJ, soluţionează contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate în cursul judecăţii în primă instanţă de Secţia penală a ICCJ, soluţionează cauzele în materie disciplinară potrivit legii şi alte cauze date în competenţa lor prin lege.
Procedura de judecată în cameră preliminară se desfăşoară de un judecător din completul de 3 judecători care judecă cauza dată în competenţa de primă instanţă a ICCJ.
Contestaţiile împotriva hotărârilor pronunţate în cursul judecăţii în materie penală în primă instanţă de judecătorii şi tribunale se soluţionează în complet format dintr-un judecător.
Legea nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism
Se modifică competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală
Principalele modificări:
Se modifică art. 56 alin. 3 lit. b) din Codul de procedură penală, fiind reintroduse o serie de infracţiuni pentru care urmărirea penală de efectuează în mod obligatoriu de către procuror, cum sunt: ultrajul, presiuni asupra justiţiei, cercetarea abuzivă, supunerea la rele tratamente etc.
Se introduce un nou articol în Codul de procedură penală, art. 4251, care reglementează calea de atac a contestaţiei, persoanele care o pot exercita şi procedura de judecată. Calea de atac a contestaţiei este o cale de atac în materii urgente şi pentru hotărâri restrictive de drepturi şi libertăţi fundamentale.
Contestaţia se soluţionează de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, respectiv de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa superioară celei sesizate sau, după caz, de către instanţa superioară celei sesizate, respectiv de completul competent al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în şedinţă publică, cu participarea procurorului.
Se introduc precizări referitoare la efectele deciziei pronunţată în recursul în interesul legii şi a deciziei prin care se soluţionează sesizarea în vederea pronuţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în cazul constatării neconstituţionalităţii ori modificării dispoziţiei legale care a generat problema de drept dezlegată.
Efectele acestor decizii încetează în cazul abrogării, constatării neconstituţionalităţii ori modificării dispoziţiei legale care a generat problema de drept dezlegată, cu excepţia cazului în care aceasta subzistă în noua reglementare.
Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune
Se introduc dispoziţii tranzitorii, în sensul că până la intrarea în vigoare a actelor normative subsecvente, emise în executarea Legii nr. 252/2013 şi a Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, se vor aplica prevederile actelor normative existente, în măsura în care nu contravin acestora.
Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal
Se prevede că până la intrarea în vigoare a actelor normative subsecvente, emise în executarea Legii nr. 254/2013, se vor aplica prevederile actelor normative existente, în măsura în care nu contravin acesteia, tuturor unităţilor penitenciare, centrelor educative, centrelor de detenţie, centrelor de reţinere şi arestare preventivă, precum şi centrelor de arestare preventivă.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro