Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ASF ref. valabilitatea polițelor RCA
10.02.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări
JURIDICE - In Law We Trust

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității vineri, 7 februarie 2014, un comunicat prin care dezminte recentele informații vehiculate în mass media cu privire la presupusul pericol ca cetățenii români să nu mai beneficieze de despăgubiri sau de polița RCA.

Comunicatul integral:

În privința colaborării instituționale cu BNR și cu Ministerul Finanțelor Publice:
1. Autoritatea de Supraveghere Financiară colaborează instituțional cu Banca Națională a României în privința reglementării pieței financiare bancare și non-bancare.
2. Întâlnirile ASF cu BNR și cu Ministerul Finanțelor Publice se desfășoară în cadru instituțional, la intervale regulate de timp și au ca subiect armonizarea reglementării și supravegherii în piețele financiare bancare și non-bancare, în conformitate cu mecanismele europene de supraveghere.
3. Conținutul discuțiilor instituționale dintre reprezentanții ASF, BNR şi MFP nu este făcut public.
4. Înainte de înființarea ASF, discuțiile instituționale pentru sectoarele asigurări, piață de capital, pensii private erau purtate cu reprezentanții BNR de către fostele CSA, CNVM şi CSSPP, în cadrul Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară. ASF înlocuiește de drept cele 3 entități în acest dialog instituțional, urmând ca în perioada următoare cadrul legal să fie actualizat astfel încât să cuprindă toate cele 3 instituții (BNR, ASF şi MFP) în vederea unui schimb adecvat de informații și experiență inter-instituțională.

În privința informațiilor apărute în presă referitoare la societățile de asigurare supravegheate:
1. Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că își rezervă dreptul să nu disemineze public informații referitoare la controalele în derulare. Mass-media și publicul au acces la rezultatele controalelor, în condițiile legii și ale normelor ASF, atunci când acestea sunt finalizate. Procesul de control include printre alte etape: controlul efectiv, redactarea raportului de control, înștiințarea societăților de asigurare în privința raportului de control, măsurile propuse de echipa de control, dezbaterea raportului de control și a măsurilor propuse de către forul de conducere al ASF (Consiliul ASF), luarea hotărârilor de către Consiliul ASF, transpunerea hotărârilor în decizii ale Consiliului ASF, înștiințarea societăților de asigurare în privința deciziilor luate, diseminarea, în condițiile legii, a deciziilor luate de către Consiliul ASF.
2. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu comunică rezultatele controalelor decât în momentul în care întregul proces al actului de control este finalizat. Comunicările către public în privința deciziilor cu efecte de amploare asupra pieței supravegheate sunt transmise publicului după ce au fost aduse la cunoștința celor sancționați (societăți de asigurare sau persoane din conducerea societăților de asigurare).
3. ASF infirmă informațiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit cărora, împreună cu BNR, ar fi sesizat DNA în legătură cu societatea ASTRA și solicită mass-media să trateze cu responsabilitate subiectele care țin de piața financiară. ASF își rezervă dreptul de a sesiza instituțiile statului în privința unor aspecte care fac obiectul activității altor instituții, simultan cu luarea unor decizii, dar astfel de aspecte nu sunt comunicate de către ASF având în vedere tocmai sensibilitatea piețelor financiare non-bancare.

Afirmaţii de genul ”sute de mii de români sunt în pericol să rămână fără RCA” sau ”sute de mii de români nu vor fi despăgubiţi în cazul unor accidente”, publicate de Romania TV, sunt mincinoase şi lipsite de responsabilitate. ASF precizează că toate poliţele RCA emise de societăţile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti