Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Cerere de încuviințare a arestării preventive a unui deputat


11 februarie 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DNA. Cerere de încuviințare a arestării preventive a unui deputat.

În completarea comunicatelor nr. 121 și 123 din 11 februarie 2014, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
În conformitate cu prevederile din Constituția României și cele din Regulamentul Camerei Deputaților, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis cererea și referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților, încuviințarea arestării preventive a deputatului C.V.A., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență (trei acte materiale).

Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Astfel, din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul C.V.A. ar fi săvârșit o infracțiune de corupție, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat și că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracțiunii investigate.
Modul și circumstanțele în care inculpatul ar săvârșit infracțiunea reținută în sarcina sa sunt de natură de a aduce atingere gravă unui climat economic și concurențial corect, de care trebuie să se bucure agenții economici participanți la efectuarea unor lucrări finanțate de la bugetul de stat.
Funcțiile ocupate de inculpatul C.V.A. potențează gradul de pericol social al faptelor de corupție săvârșite.

În raport cu art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 23 din Constituție, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârșit o infracțiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârșirii unei noi infracțiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor, desfășurarea în bune condiții a procesului penal.

Analiza acestei condiții în raport cu natura faptelor reținute în sarcina sa, persoana și conduita inculpatului, reacția opiniei publice și rezonanța faptelor, denotă că în speță sunt îndeplinite exigențele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate.
În raport de calitatea de inculpat a deputatului C.V.A., facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică