Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Înşelăciune, fals material, fals în declaraţii, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de uz de fals şi de conducere a autovehiculelor pe drumurile publice. Trimitere în judecată


13 februarie 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

PICCJ. Înşelăciune, fals material, fals în declaraţii, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de uz de fals şi de conducere a autovehiculelor pe drumurile publice. Trimitere în judecată.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului R.M.F. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale (3 acte materiale), fals în declaraţii, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de uz de fals (2 acte materiale) şi participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de conducerea autovehiculelor pe drumurile publice de către o persoană căreia i s-a suspendat exercitarea acestui drept (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada martie-noiembrie 2012, prin folosirea calităţii false de reprezentant al unei societăţi comerciale şi a altor mijloace frauduloase, inculpatul R.M.F. a indus în eroare şi înşelat un agent economic cu ocazia încheierii unor convenţii prin care a solicitat achiziţionarea în numele firmei la care lucra a unui număr de 286 telefoane mobile, fapte săvârşite în scopul obţinerii pentru sine a unui folos material injust. Paguba cauzată societăţii comerciale care a livrat marfa se cifrează la valoarea de 659.330,84 lei.
Totodată, în data de 10 mai 2012, inculpatul a falsificat conţinutul actului denumit „contract de vânzare-cumpărare”, aparent încheiat între el şi numita M.M., precum şi datele în legătură cu pretinsa autentificare a acestui înscris de către un birou notarial din Bucureşti. Ulterior, în condiţiile participaţiei improprii, l-a determinat pe L.A.C. să folosească înscrisul falsificat la întocmirea formalităţilor necesare schimbării domiciliului său la o adresă din Bucureşti. În data de 29 mai 2012, în faţa unui funcţionar din cadrul Biroului nr. 5 de Evidenţă a Persoanelor – Sectorul 1, inculpatul a semnat un act prin care şi-a exprimat consimţământul ca L.A.C. să aibă domiciliul în imobilul de la adresa din Bucureşti despre care, în mod nereal, a susţinut că este proprietatea sa.
Din probatoriul administrat în cauză a mai reieşit faptul că în perioada 11-26 iulie 2012, inculpatul R.M.F. a falsificat două înscrisuri oficiale, ambele pretins emise de D.G.P.M.B. – Direcţia Rutieră, pe care le-a trimis prin e-mail lui L.A.C. în vederea folosirii de către acesta în calitate de conducător auto. De asemenea, în perioada 12 iulie-10 august 2012, în modalitatea participaţiei improprii, inculpatul l-a determinat şi ajutat pe L.A.C. să conducă autovehicule pe drumurile publice având permisul suspendat, folosindu-se de cele două înscrisuri pretins emise de D.G.P.M.B. – Direcţia Rutieră. Prin acelaşi mod al participaţiei improprii, în perioada 21 august–4 septembrie 2012, inculpatul a falsificat alte două înscrisuri oficiale, ambele pretins emise de aceeaşi Direcţie Rutieră, determinând şi ajutând pe L.V.R. să conducă autovehicule pe drumurile publice, în condiţiile în care aceasta avea permisul suspendat.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.mpublic.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro