TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Judecătoria Turnu Măgurele. Sarcina de a dovedi un fapt negativ nu revine petentului-contravenient
17.02.2014 | Andrei PAP


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Judecătoria Turnu Măgurele, fiind sesizată cu o plângere contravenţională, a reţinut că în jurisprudenţa CEDO, printre care şi cauza Anghel contra României, s-a statuat că procesul-verbal de contravenţie reprezintă „o acuzaţie în materie penală”, concluzie ce atrage aplicabilitatea garanţiilor prevăzute de art. 6 din Convenţie oricărui acuzat în materie penală şi anume prezumţia de nevinovăţie. Curtea nu se opune însă stabilirii unei prezumţii de temeinicie a procesului verbal, cu condiţia să nu se încalce dreptul la apărare a petentului, iar acesta să nu fie pus în situaţia de a dovedi fapte negative (cauza Blum contra Austriei). Or, în cauză, instanţa reţine că nu petentului îi revine sarcina de a dovedi un fapt negativ, respectiv că, la data de 16 martie 2011, pe strada […], nu exista un indicator de acces interzis, ci intimatului, care trebuia să dovedească existenţa acestui indicator la data când pretinde că petentul a savârşit fapta, dovadă pe care nu a facut-o, context în care, instanţa a apreciat ca fiind întemeiată plângerea contravenţională formulată, pe care a admis-o şi a anulat, ca netemeinic, procesul-verbal de constatare a contravenţiei atacat. (Sentinţa civilă nr. 480 din 03 mai 2011 a Judecătoriei Turnu Măgurele)

Andrei PAP

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate