Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Judecătoria Turnu Măgurele. Sarcina de a dovedi un fapt negativ nu revine petentului-contravenient


17 februarie 2014 | Andrei PAP
Secţiuni: Contencios contravențional, Jurisprudență Judecătorii, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Judecătoria Turnu Măgurele, fiind sesizată cu o plângere contravenţională, a reţinut că în jurisprudenţa CEDO, printre care şi cauza Anghel contra României, s-a statuat că procesul-verbal de contravenţie reprezintă „o acuzaţie în materie penală”, concluzie ce atrage aplicabilitatea garanţiilor prevăzute de art. 6 din Convenţie oricărui acuzat în materie penală şi anume prezumţia de nevinovăţie. Curtea nu se opune însă stabilirii unei prezumţii de temeinicie a procesului verbal, cu condiţia să nu se încalce dreptul la apărare a petentului, iar acesta să nu fie pus în situaţia de a dovedi fapte negative (cauza Blum contra Austriei). Or, în cauză, instanţa reţine că nu petentului îi revine sarcina de a dovedi un fapt negativ, respectiv că, la data de 16 martie 2011, pe strada […], nu exista un indicator de acces interzis, ci intimatului, care trebuia să dovedească existenţa acestui indicator la data când pretinde că petentul a savârşit fapta, dovadă pe care nu a facut-o, context în care, instanţa a apreciat ca fiind întemeiată plângerea contravenţională formulată, pe care a admis-o şi a anulat, ca netemeinic, procesul-verbal de constatare a contravenţiei atacat. (Sentinţa civilă nr. 480 din 03 mai 2011 a Judecătoriei Turnu Măgurele)

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro