Confluența drepturilor, aspecte franco-române. Cum a fost
19 februarie 2014 | Alin Samir ORGOAN„La confluence des droits, regards franco-roumains” sau „Confluența drepturilor, aspecte franco-române” a fost tematica colocviului organizat de către Centrul de studii și cercetare comparate pe constituții, libertăți și Stat (CERCLE) din Bordeaux.
Profesori renumiți din Franța și din România s-au adunat să dezbată problematici actuale din cele două drepturi. Discuțiile s-au împărțit pe tematici, începând cu alocuțiuni din partea ambilor reprezentați pe convergențele noului Cod civil român și Codului civil francez.
De asemenea, au fost intervenții pe drept constituțional ce au evocat prezența puternică a președintelui care alterează natura teoretică a regimului parlamentar în ambele țări.
Colocviul s-a derulat într-un cadru armonios și dinamic, intervențiile au continuat pe drept penal și într-un final datorită contextului actual, participanții au abordat impactul dreptului european asupra drepturilor fundamentale, influențe reciproce și procesul de uniformizare care este în vigoare.
Concluzia indirectă a acestui colocviu că dreptul francez rămâne o matriță pentru dreptul românesc, care poate totuși să-și depășească condiția și să producă reforme demne de urmat chiar de dreptul francez, așa cum spunea în alocuțiunea ei, doamna profesor Helene Boucard de la Universitatea din Poitiers.
Impresiile culese din partea profesorilor români au fost foarte bune atât despre derularea colocviului cât și despre organizarea lui în cele mai mici detalii, decanul facultății de drept de la Universitatea din București domnul Flavius Antoniu Baias rezumând totul la „A fost excepțional!”