Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Confluența drepturilor, aspecte franco-române. Cum a fost
19.02.2014 | Alin Samir ORGOAN

Secţiuni: UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

La confluence des droits, regards franco-roumains” sau „Confluența drepturilor, aspecte franco-române” a fost tematica colocviului organizat de către Centrul de studii și cercetare comparate pe constituții, libertăți și Stat (CERCLE) din Bordeaux.

Profesori renumiți din Franța și din România s-au adunat să dezbată problematici actuale din cele două drepturi. Discuțiile s-au împărțit pe tematici, începând cu alocuțiuni din partea ambilor reprezentați pe convergențele noului Cod civil român și Codului civil francez.

De asemenea, au fost intervenții pe drept constituțional ce au evocat prezența puternică a președintelui care alterează natura teoretică a regimului parlamentar în ambele țări.

Colocviul s-a derulat într-un cadru armonios și dinamic, intervențiile au continuat pe drept penal și într-un final datorită contextului actual, participanții au abordat impactul dreptului european asupra drepturilor fundamentale, influențe reciproce și procesul de uniformizare care este în vigoare.

Concluzia indirectă a acestui colocviu că dreptul francez rămâne o matriță pentru dreptul românesc, care poate totuși să-și depășească condiția și să producă reforme demne de urmat chiar de dreptul francez, așa cum spunea în alocuțiunea ei, doamna profesor Helene Boucard de la Universitatea din Poitiers.

Impresiile culese din partea profesorilor români au fost foarte bune atât despre derularea colocviului cât și despre organizarea lui în cele mai mici detalii, decanul facultății de drept de la Universitatea din București domnul Flavius Antoniu Baias rezumând totul la „A fost excepțional!”

:: Programul colocviului

Alin-Samir ORGOAN

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti