Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Opinii

Unebere. Varianta demo

20 februarie 2014 | Robi CIOBANU

Când am auzit că unii se joacă de-a avocatura, ni s-a părut o glumă bună. Periculoasă, da’ bună. E de apreciat, la o primă vedere, câtă ambiţie au unii. Nu putem intra în avocatură? No problem! Ne facem noi unebereul nostru. Joaca asta a fost simpatică până la un moment dat. Părea că cineva îşi face încălzirea să meargă la olimpiadă şi îşi creează pentru asta „olimpiada” proprie. Cu urale din acelea imaginare de le simulam cu toţii când dădeam gol cu poarta goală în spatele blocului. Şi poarta era goală fiindcă noi şi noi înşine eram singurele echipe de pe teren. Cam la fel ca şi cu jocurile ălea demo. De ai voie un nivel, să vezi cum e. După aia trebuie să îţi iei full version-ul, dacă vrei să te joci pe bune.

Acuma nu ni se mai pare deloc că e ceva cu care să glumim. Adică am înţeles. Ne-am distrat un pic, am râs cu toţii, unii s-au mai apărat cu NUP-uri pe post de praf în ochi. De parcă NUP-urile ălea, date pe raţiuni diferite de cele vocalizate de fluturaşi (adică ăia de le fluturau pe la nasul avocaţilor reali), anulau ce zicea infracţiunea aia superclară din codul penal. Ok, am înţeles, România (sic!) e o ţară în care se poate orice. Numai că orice, dar până la un punct. Gata! Hai! Mergeţi, puneţi mâna pe bibliografia de examen şi, dacă vă place aşa mult profesia asta afurisită, faceţi-vă avocaţi! Nu imitaţi. Chiar dacă nu o să ajungeţi să vi se zică în sală: Gata, versiunea demo a expirat, aveaţi doar dreptul să cereţi amânarea cauzei, pentru concluzii pe probaţiune, mergeţi de daţi examen. De fapt, ce ar trebui să se ajungă să vi se zică în sală e: Dumneavoastră ce calitate aveţi în dosar? Nu, donator la asociaţia Donatarului nu e calitate într-un dosar.

Ce nu înţelegem noi e: de ce nu e aşa? Chiar trăim în Republica #mergeşiaşa? Totul intră în categoria: avocatul – element decorativ în sala de judecată? Că dacă da, atunci e clar. Vorba aia: că ai Linux sau Windows pe calculatorul cu care îţi motivezi hotărârea de condamnare, tot aia e.

Toate încercările de încheiere a capitolului joaca de-a avocatura par să intre în categoria: câinii latră, covrigi cu susan, vă rog. Cică s-au făcut proteste. De care? De ălea de formă. Haideţi să vedem ce se întâmplă dacă UNBR-ul dă o circulară şi zice: de mâine niciun avocat din oficiu nu mai primeşte împuterniciri pentru ABSOLUT niciun oficiu, până când MJ nu rezolvă problema. Să vedem atunci cum se judecă arestările.

Şi problema nu trebuie să se rezolve cu dosare penale în primă fază. Că ăstea iau timp. Fiecare avocat care intră într-o cauză poate fi verificat, de la început, în tabloul avocaţilor publicat de UNBR dacă există sau nu, e sau nu e avocat. Verificarea o poate face şi grefierul înainte de termen, dacă există depusă o împuternicire la dosar. Dacă nu, o face instanţa, la termen. Şi gata.

Să ne înţelegem. Noi nu suntem fani UNBR. Că nu suntem. Că are multe bube pe care nu le mai poate unge cu nicio alifie. Trebuie să le trateze chirurgical. Aia e altă discuţie. Nu e de legalitate. E de organizare. Asta nu înseamnă că nu funcţionează legal. Poveştile ălea cu desfiinţarea barourilor în ’48 bla bla bla pe care le tot repetă ad nauseam donatorii din asociaţia Donatarului sunt la fel de valide ca teoria că pe copii îi aduce barza.

Să vă zicem un lucru sigur. Singurii copii pe care îi aduce barza sunt ăia care mai cred în Moş Crăciun. Şi în joaca de-a avocatura.

Robi CIOBANU

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership