Întrebare preliminară cu privire la noțiunea de cerere „între aceleași părți” într-o situație de presupusă litispendență
21.02.2014 |
Mihaela MAZILU-BABEL
Judecătorul austriac se întreabă cu privire la noțiunea de cerere „între aceleași părți” într-o situație de presupusă litispendență. (C-442/13 Nagy)
Redăm întrebările adresate:
Se poate considera că există două cereri „între aceleaşi părţi” în sensul articolului 12 din Regulamentul (CE) nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor și cooperarea în materie de obligații de întreținere , în cazul în care în una dintre cereri copilul solicită obligarea tatălui la plata pensiei de întreţinere pentru trecut şi pentru prezent, iar într-o procedură de divorţ tatăl solicită să se stabilească cuantumul obligației sale de întreţinere faţă de copil şi a plății către mamă pentru perioada ulterioară divorţului?
În cazul unui răspuns afirmativ la această întrebare: Atunci când prin una dintre cereri creditorul obligaţiei de întreţinere invocă dreptul la întreţinere pentru prezent, iar, în cadrul celeilalte cereri, debitorul obligaţiei de întreţinere solicită stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere pe care urmează să o plătească începând cu o dată ulterioară, cele două cereri au „acelaşi obiect şi aceeaşi cauză” în sensul articolului 12 din regulament începând cu această dată ulterioară?
Dispoziții incidente: articolul 12 din Regulamentul nr. 4/2009 (cu rectificare aici , aici și aici)
Articolul 12
Litispendență
(1) În cazul în care cereri având același obiect și aceeași cauză, între aceleași părți, sunt introduse înaintea unor instanțe din state membre diferite, instanța sesizată ulterior suspendă din oficiu acțiunea până în momentul în care se stabilește competența primei instanțe sesizate.
(2) În cazul în care se stabilește competența primei instanțe sesizate, oricare instanță în afara celei sesizate inițial își declină competența în favoarea acesteia.
Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!