Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la noțiunea de cerere „între aceleași părți” într-o situație de presupusă litispendență
21.02.2014 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul austriac se întreabă cu privire la noțiunea de  cerere „între aceleași părți” într-o situație de presupusă litispendență. (C-442/13 Nagy)

Redăm întrebările adresate:
Se poate considera că există două cereri „între aceleaşi părţi” în sensul articolului 12 din Regulamentul (CE) nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor și cooperarea în materie de obligații de întreținere , în cazul în care în una dintre cereri copilul solicită obligarea tatălui la plata pensiei de întreţinere pentru trecut şi pentru prezent, iar într-o procedură de divorţ tatăl solicită să se stabilească cuantumul obligației sale de întreţinere faţă de copil şi a plății către mamă pentru perioada ulterioară divorţului?
În cazul unui răspuns afirmativ la această întrebare: Atunci când prin una dintre cereri creditorul obligaţiei de întreţinere invocă dreptul la întreţinere pentru prezent, iar, în cadrul celeilalte cereri, debitorul obligaţiei de întreţinere solicită stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere pe care urmează să o plătească începând cu o dată ulterioară, cele două cereri au „acelaşi obiect şi aceeaşi cauză” în sensul articolului 12 din regulament începând cu această dată ulterioară?

Dispoziții incidente: articolul 12 din Regulamentul nr. 4/2009 (cu rectificare aici , aici și aici)
Articolul 12
Litispendență
(1) În cazul în care cereri având același obiect și aceeași cauză, între aceleași părți, sunt introduse înaintea unor instanțe din state membre diferite, instanța sesizată ulterior suspendă din oficiu acțiunea până în momentul în care se stabilește competența primei instanțe sesizate.
(2) În cazul în care se stabilește competența primei instanțe sesizate, oricare instanță în afara celei sesizate inițial își declină competența în favoarea acesteia.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti