Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Scrisoarea Președintelui României către președintele Senatului ref. numirea Avocatului Poporului
21.02.2014 | JURIDICE.ro

Traian Băsescu, Președintele României, a transmis, miercuri, 19 februarie 2104, o scrisoare preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu-Ștefan Zgonea cu privire la numirea Avocatului Poporului.

Scrisoarea integral

”Domnului George-Crin-Laurențiu Antonescu
Preşedintele Senatului
Domnului Valeriu-Ștefan Zgonea
Preşedintele Camerei Deputaţilor

Stimate Domnule Preşedinte,

În temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituția României, în calitate de Președinte al României și în virtutea atribuției constituționale de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, vă solicit să demarați procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, ținând cont de prevederile Art. 58 – 60 din Constituție, precum și de dispozițiile Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

În contextul în care Avocatul Poporului este o instituţie esențială în cadrul democraţiei constituţionale, nu este justificată prelungirea unei situații de interimat ce afectează buna funcționare a mecanismului constituțional de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice.

Totodată, importanța acestei instituții fundamentale a statului a fost subliniată în Rapoartele întocmite în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare, prin care s-a stabilit necesitatea ca Avocatul Poporului să dea dovadă de o autoritate necontestată, de integritate și independență, precum și de o abordare imparțială. Având în vedere faptul că Avocatul Poporului are un rol important în ceea ce privește protejarea echilibrului instituțional, aceste criterii se impun a fi luate în considerare la numirea pe care o veți face.

Cu consideraţie,

Președintele României
Traian Băsescu”


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.