« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Ordonanta privind comercializarea produselor si serviciilor de piata. Republicare oficiala
03.09.2007 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial nr. 603/31 august 2007, a fost republicata Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.

Acest act normativ stabileste principiile generale privind desfasurarea activitatii comerciale si urmareste dezvoltarea retelei de distributie a produselor si serviciilor de piata, cu respectarea principiilor liberei concurente, protectiei vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, precum si a mediului.

Serviciul de piata este definit ca orice actiune sau prestatie care face obiectul vanzarii-cumpararii pe piata si care nu are drept consecinta transferul proprietatii asupra unui bun corporal, efectuata in scopul satisfacerii unor necesitati ale consumatorilor.

Dispozitiile legale impun ca orice exercitiu comercial sa se desfasoare numai de catre comercianti autorizati in conditiile legii.

In acest domeniu, autoritatile administratiei publice trebuie sa asigure dezvoltarea armonioasa a retelei si tipurilor de distributie si promovarea intreprinderilor mici si mijlocii cu activitate de comercializare a produselor si serviciilor de piata.

Actul normativ mai stabileste conditiile in care pot avea loc vanzarile de lichidare sau cele de soldare, precum si vanzarea la distanta sau vanzarea directa si reglementeaza in detaliu practicile comerciale interzise, cum ar fi vanzarea piramidala sau vanzarea fortata.

Trebuie subliniat ca, in calitate de parte contractanta consumatorii pot refuza incheierea contractelor care cuprind clauze definite ca abuzive, conform prevederilor legale in vigoare; pentru unele categorii de produse/servicii, Guvernul poate stabili contracte-tip cu caracter obligatoriu, in scopul asigurarii unui echilibru intre obligatiile si drepturile partilor contractante.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

 
Secţiuni: Lege 9, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD