Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Drept afectat de o condiţie


24 februarie 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care într-un contrat de distribuţie s-a stipulat dreptul cumpărătorului de a beneficia de bonusuri şi discounturi în funcţie de performanţele obţinute, precum şi faptul că valoarea şi condiţiile de acordare sunt stabilite în mod unilateral de vânzător, putând fi modificate de acesta oricând pe durata contractului, dreptul cumpărătorului la aceste bonusuri este supus eventualităţii consimţământului vânzătorului, fiind un drept perfect în ceea ce priveşte constituirea sa, afectat însă de o modalitate vizând îndeplinirea condiţiilor de acordare. Înalta Curte a precizat că, în speţă, obligaţia asumată de vânzător nu reprezintă o obligaţie sub condiţie pur potestativă, în sensul art. 1174 C. civ., care ar fi nulă de drept, ci aceasta depinde în acelaşi timp de voinţa debitorului-vânzător şi de un fapt extern, îndeplinirea unor cerinţe din partea creditorului-cumpărător. În cauză însă nu a existat consimţământul debitoarei-pârâte pentru acordarea bonusurilor, nefiind astfel întrunite elementele sale esenţiale care să-l transforme într-un drept pur şi simplu. (Decizia nr. 1328 din 29 martie 2013 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută clauză contractuală)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii