Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Constanța. Luare de mită. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Spălare de bani. Trimitere în judecată în stare de arest preventiv


21 februarie 2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DNA-Constanța. Luare de mită. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Spălare de bani. Trimitere în judecată în stare de arest preventiv.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, a următorilor inculpaţi:
1. P.M., fost consilier superior în cadrul Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanța,(în stare de arest preventiv), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de: luare de mită (11 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 acte materiale) și spălare a banilor, toate în formă continuată;
2. SC „KIRAELENYS” SRL Constanța (societate în cadrul căreia dețin calitatea de asociați fiica, respectiv soția primului menționat) în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile concurente de: luare de mită (11 acte materiale), și spălare a banilor, ambele în formă continuată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În intervalul 1 noiembrie 2013–8 ianuarie 2014, inculpatul P.M., aflându-se în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ce-i reveneau în calitate de consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa şi medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitare Veterinare Zonale Constanţa, în mod repetat, respectiv în 11 rânduri, a pretins prin intermediul unor martori şi a primit prin intermediul coinculpatei SC „KIRAELENYS” SRL Constanţa suma totală de 193.477 lei (echivalentul a circa 43.000 euro), cu titlu de mită. Această sumă a fost primită de la 4 societăți comerciale, în schimbul eliberării de certificate veterinare necesare efectuării, de către respectivele firme, a unor operaţiuni de export sau tranzit de cereale şi furaje, în state terţe Uniunii Europene.

Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, inculpatul a creat aparența încasării legale acestora, emițând în acest sens 11 facturi fiscale, în contul unor servicii pretins prestate de firma „KIRAELENYS” SRL Constanța, în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în intervalul 1 noiembrie 2013–8 ianuarie 2014, inculpatul P.M., consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanţa, ar fi pretins, în mod frecvent, sume de bani, cu titlu de mită, de la reprezentanţii a 4 societăţi comerciale care desfăşoară activităţi în Portul Constanţa, constând în operaţiuni de export de cereale către state arabe şi din Africa de Nord. În schimbul banilor, sus-numitul ar fi eliberat agenţilor economici avize sanitar-veterinare favorabile.
Certificatele veterinare erau completate personal de către reprezentanţii firmelor, prin tehnoredactare computerizată, numerele de înregistrare în evidenţele autorităţii publice emitente fiind comunicate telefonic, din memorie, de către inculpatul P.M. Ulterior, respectivele documente ar fi fost semnate şi ştampilate în cadrul unor întâlniri private ale funcţionarului public cu solicitanţii, inclusiv în zile nelucrătoare şi la domiciliul sus-numitului sau în alte locuri decât biroul acestuia din incinta Circumscripţiei Sanitare Veterinare Constanţa.
Astfel, în conţinutul respectivelor certificate veterinare se atesta, pe de o parte, faptul că produsele destinate exportului proveneau din zone în care, pe o anumită suprafaţă sau perioadă, nu se înregistraseră cazuri de boli infecţioase severe, periculoase pentru animale şi păsări, iar, pe de altă parte, împrejurarea că mijlocul de transport (nava), pe care erau încărcate produsele în Portul Constanţa, fusese „curăţat şi dezinfectat prin mijloace şi metode aprobate în România”.
Din cuprinsul rechizitoriului mai rezultă faptul că, singurul funcţionar public din cadrul D.S.V.S.A. Constanţa, abilitat să emită certificatele veterinare necesare realizării exporturilor de cereale şi furaje prin Porturile Constanţa şi Constanţa Sud-Agigea, era inculpatul P.M. care, potrivit unei practici îndelungate, instituite unilateral, ar fi condiționat eliberarea respectivelor înscrisuri oficiale de achitarea unei aşa-numite „taxe de dezinfecţie”, în cuantum de 1 leu/tona de marfă exportată. Această taxă reprezenta în realitate, un folos material pe care şi-l asigura funcţionarul public pentru îndeplinirea actului ce intra în atribuţiile sale de serviciu.
În acest sens, în mod concret, pentru a crea aparenţa de legalitate a încasării sumelor de bani pretinse cu titlu de mită de la beneficiarii certificatelor veterinare, inculpatul P. M. ar fi emis, către aceştia, facturi fiscale, în numele inculpatei SC „KIRAELENYS” SRL Constanţa. Aceste documente aveau ca obiect lucrări fictive de dezinfecţie ce s-ar fi prestat la bordul navelor maritime şi care erau ulterior înregistrate în evidenţele contabile ale persoanei juridice emitente. Contravaloarea facturilor fiscale emise în aceste condiţii era achitată cu promptitudine de către exportatori, sub sancţiunea refuzului inculpatului de a mai emite pe viitor certificate veterinare.
Sumele de bani primite cu titlu de mită de către inculpatul P.M.şi cu care a fost alimentat contul bancar curent al inculpatei SC „KIRAELENYS” SRL Constanţa, ar fi fost utilizate exclusiv în interesul personal al sus-numitului şi al membrilor familiei sale. Astfel, acesta ar fi achiziţionat bunuri de folosinţă îndelungată (electronice, electrocasnice şi obiecte de mobilier), produse alimentare, cosmetice şi de uz casnic, ar fi achitat contravaloarea unor reparaţii, a combustibilului şi a altor cheltuieli specifice (asigurare RCA şi CASCO) pentru autoturismele aparţinând persoanei juridice. Aceste autoturisme erau folosite în fapt de către inculpat şi fiica acestuia, dar nu în vederea realizării obiectului de activitate al societăţii.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului judiciar asupra sumelor de bani obţinute de către inculpaţi, ca urmare a săvârşirii infracţiunilor reţinute în sarcina lor, precum şi asupra bunurilor mobile achiziţionate cu sumele de bani primite.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea lucrătorilor Direcției de Informații și Protecție Internă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică