

In Monitorul Oficial nr. 604/3 septembrie 2007, a fost publicat Ordinul nr. 24/2007 al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei privind aprobarea Regulamentului pentru atestarea operatorilor economici care proiecteaza, executa, verifica si exploateaza instalatii electrice din sistemul electroenergetic.
Odata cu intrarea in vigoare a acestui ordin a fost abrogat Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nr. 54/2005 cu acelasi obiect.
Regulamentul mentionat mai sus a fost emis cu respectarea prevederilor Legii energiei electrice nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 867/2003 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public.
Operatorii economici care desfasoara activitati de proiectare si executare de instalatii electrice racordate la Sistemul Electroenergetic National trebuie sa detina atestat emis de ANRE. In acest sens, regulamentul stabileste procedura de atestare a operatorului economic care desfasoara activitati de proiectare si executare de instalatii electrice racordate la Sistemul Electroenergertic National, pe teritoriul Romaniei, incluzand prevederi specifice pentru acordarea/modificarea atestatului, precum si pentru reatestarea operatorului economic.
Conform reglementarii, categoriile de instalatii electrice pentru proiectarea sau executarea carora operatorul economic solicita atestat sunt: instalatiile electrice de joasa tensiune, de medie tensiune si inalta tensiune. In ceea ce priveste activitatile supuse atestarii, acestea sunt:
– atestat de tip A – incercari de echipamente si instalatii electrice;
– atestat de tip B – proiectare si executare de instalatii electrice interioare pentru constructii civile si industriale, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominala de 0,4 kV, etc.
– atestat de tip C1A – proiectare de linii electrice, aeriene sau subterane, cu tensiuni nominale de 0,4 – 20 kV si posturi de transformare cu tensiunea nominala superioara de cel mult 20 kV, etc.
Ordinul stabileste pentru fiecare categorie de atestat documentele pe care trebuie sa le depuna solicitantul odata cu cererea ANRE pentru emiterea atestatului. Astfel, daca documentatia anexata la cererea de atestare este completa si conforma, Serviciul de atestare din cadrul ANRE intocmeste, in termen de maximum 45 de zile lucratoare, un raport prin care propune acordarea sau refuzul acordarii atestatului solicitat.
In baza acestui raport, atestarea sau refuzul de a atesta un operator economic se face printr-o decizie a presedintelui ANRE, care se comunica operatorului economic in termen de 5 zile de la data emiterii.
Durata de valabilitate a atestatului este intre 1 an si 5 ani de la data deciziei de atestare a ANRE, in functie de indeplinirea unor criterii precum: corectitudinea si veridicitatea documentatiei anexate la cererea de atestare; viabilitatea financiara a operatorului economic; asigurarea personalului calificat, autorizat, competent si in numar corespunzator s.a.
Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII
Aflaţi mai mult despre legeJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.