Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Instanţa nu poate adăuga la contractul părţilor


26.02.2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care printr-un contract având ca obiect lucrări de reparaţii nu a fost stabilit un termen de predare a bunului reparat, orice încercare de a stabili, fie şi de către instanţă, a unui termen, nu se poate face decât cu înfrângerea principiului libertăţii de voinţă a părţilor şi cu încălcarea principiul legalităţii. Potrivit acestui principiu, instanţa este ea însăşi datoare să respecte legea, iar, în speţă, legea este dată de art. 969 C. civ. (art. 1169 NCC), contractul este legea părţilor, iar dacă părţile nu au stabilit un termen, instanţa nu poate adăuga la contractul părţilor. Prin urmare, Înalta Curte a statuat că, dacă nu a fost stabilit un termen contractual, nu se poate aprecia că lucrarea s-a predat cu întârziere şi, în consecinţă, nu pot fi acordate daune-interese pentru acest motiv. (Decizia nr. 373 din 1 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro