Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ASF ref. anchetarea președintelui Dan Radu Rușanu. UPDATE: ICCJ a dispus achitarea
29.06.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 28 iunie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, prin decizie definitivă, achitarea lui Dan Radu Rușanu, fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, potrivit mediafax.ro.

Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv timp de patru luni în anul 2014 şi a stat în arest a domiciliu alte trei luni , fiind acuzat de folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituirea unui grup infracţional organizat.

În primă instanţă, fostul şef al ASF a fost achitat de către Curtea de Apel București, prin sentința pronunțată  de către jud. Mihai Al. Mihalcea.

***

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității vineri, 21 februarie 2014, un comunicat cu privire la decizia DNA de a extinde urmărirea penală față de Dan Radu Rușanu, Președinte ASF, dar și cu privire la unele informații vehiculate recent în presă referitor la activitatea instituției și la salariile angajaților.

În ceea ce privește ancheta DNA, ASF nu comentează în niciun fel acest demers, considerând că Direcția Anticorupție este o instituție a statului român care are datoria să își îndeplinească atribuțiile integral și de aceea va pune la dispoziția anchetatorilor toate documentele necesare, însă instituția de supraveghere subliniază că indiferent de situație rămâne consecventă principiilor corectitudinii şi legalităţii pentru care a fost constituită şi îşi propune să nu facă niciun rabat de la activitatea de supraveghere a pieţei asigurărilor, astfel că nicio măsură nu poate fi considerată prea dură în condiţiile în care sancţionează încălcări ale legii şi ale principiilor concurenţiale.

De asemenea, ASF informează că decizia de deschidere a procedurii de redresare financiară prin administrare specială la societatea ASTRA reprezintă una fără precedent în România și a fost luată ca urmare a neregulilor sesizate la nivelul companiei și ignorând orice presiune, inclusiv amenințările cu demiterea conducerii Autorității.

Mai mult, instituția de supraveghere consideră că presiunea publică recentă reprezintă un mijloc prin care anumite părți ar fi dorit neconstatarea neregulilor din piața asigurărilor, iar pentru demonstrarea acestor afirmații oferă următoarele precizări:
1. În data de 20 ianuarie 2014, Autoritatea finalizează controlul de la sediul ASF la societatea ASTRA privind modul în care societatea a îndeplinit planul de măsuri cu termen 31 decembrie 2013.
2. În data de 26 ianuarie 2014, o primă listă cu salarii denaturate din ASF a apărut în spațiul public, la postul B1TV.
3. În această perioadă s-a finalizat controlul la sediul ASTRA și s-au stabilit punctual neregulile în activitatea societății, inclusiv indicii ferme în privința unor fapte infracționale.
4. În data de 7 februarie 2014, ASF a transmis societății ASTRA procesul verbal de control, conform legii. În data de 12 februarie 2014, societatea a transmis la ASF procesul verbal de control cu observațiile sale.
5. În data de 10 februarie 2014, societatea ASTRA a primit notificarea din partea Autorității de Supraveghere Financiară că marja de solvabilitate și coeficientul de lichiditate ale societății sunt subunitare. Legea impune Autorității de Supraveghere să deschidă procedura de redresare financiară prin administrare specială în cazul în care marja de solvabilitate scade sub valoarea de 1.
6. În data de 11 februarie 2014, ASF a stabilit data de 18 februarie 2014 pentru ședința Consiliului ASF în care urma să fie analizat raportul Corpului de control și Nota Direcției de Supraveghere și Stabilitate Financiară în privința societății ASTRA.
7. În data de 12 februarie 2014, postul Realitatea TV a deschis un atac fără precedent la adresa Autorității de Supraveghere Financiară, prezentând informații false, denaturate și mincinoase la adresa activității și personalului ASF implicat în constatarea faptelor care au dus la deciziile de sancționare a societății ASTRA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului pentru evalurea modului în care Realitatea TV a înțeles să respecte legile audio-vizualului în acea emisiune.
8. În data de 14 februarie 2014, hotnews.ro a publicat informațiile care i-au fost transmise cu salariile conducerii ASF și ale angajaților ASF. Publicarea informațiilor a condus la o presiune fără precedent la adresa conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, cu 4 zile înainte de dezbaterea în Consiliul ASF a neregulilor descoperite la societatea ASTRA.
9. În data de 18 februarie 2014, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru societatea ASTRA.
10. În data de 18 februrarie 2014, domnul Dan Adamescu, patronul societății ASTRA, despre care ASF are indicii ferme despre fapte de natură infracțională (confirmarea lor fiind atributul altor instituții ale statului), a atacat fără precedent supravegherea din România denumind decizia legală a ASF drept ”o lovitură în stil mafiot’’ și numind conducerea ASF ”incompetentă’’.
11. În data de 19 februarie 2014, un alt atac fără precedent la adresa unei autorități de supraveghere a fost declanșat de către Președintele României, care a denumit instituția ASF – ”o cloacă’’ și a preluat elemente din discursul domnului Dan Adamescu la adresa conducerii ASF, pe care a numit-o ”incompetentă’’. Subliniem că Președinția României este beneficiar legal al tuturor informațiilor legate de salarizarea ASF și a informațiilor legate de competențele conducerii ASF și ar fi trebuit să dispună de informațiile corecte în urmă cu mult timp, nu doar după decizia referitoare la ASTRA. Preşedintele avea toate premizele să facă aceste declarații în orice alt moment, dar a ales contextul unei decizii legale și corecte luate de către supraveghetorul național în privința societății ASTRA. Ne exprimăm profundul regret că prin alegerea momentului unei astfel de declarații de către Președintele României, domnul Dan Adamescu a obținut susținere în argumentele folosite pentru acoperirea neregulilor constatate la ASTRA și pentru deciziile pe care dânsul le consideră necesare referitoare la conducerea ASF, inclusiv din partea Președintelui României, care a anunțat că va cere Parlamentului României demiterea conducerii ASF. În plus, domnul Dan Adamescu a anunțat dorința de a ataca în instanță decizia perfect legală și justificată de realitatea financiară constatată de ASF la ASTRA. Precizăm că Președinția României, ca beneficiar legal al tuturor informațiilor care i se oferă sau pe care le solicită, ar trebui să manifeste reținere la decizia unei instanțe și implicațiile ei, înainte de pronunțare. ASF consideră inacceptabilă formularea utilizată de către Președintele României a termenului de ‘‘cloacă’’ la adresa întregii Autorități de Supraveghere Financiară.

ASF asigură companiile din domeniul asigurărilor și consumatorii că îşi va continua activitatea cu profesionalism, urmărind strict respectarea legii, indiferent de presiunile la care este supusă.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti