« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Plati directe pentru sustinerea producatorilor agricoli
04.09.2007 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

In Monitorul Oficial nr. 607/3 septembrie, a fost publicat Ordinul nr. 704/2007 al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind stabilirea modului de implementare, a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare in sectorul vegetal si pentru abrogarea Ordinului Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 607/2006 pentru aprobarea produselor agricole care beneficiaza de plati nationale directe complementare.

Prin acest ordin se stabilesc modul de implementare, conditiile specifice si criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati in sectorul vegetal, prevazute de OUG nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 139/2007.

Potrivit prevederilor OUG nr. 125/2006, schemele de plati directe care se acorda incepand cu anul 2007, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, sunt urmatoarele: schema de plata unica pe suprafata (SAPS); plati nationale directe complementare in sectorul vegetal; plati nationale directe complementare in sectorul zootehnic; schema de plata pentru culturi energetice; schema de plata separata pentru zahar.

Beneficiarii platilor directe si ai platilor nationale directe complementare sunt persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, locatari sau altele asemenea.

Potrivit prevederilor ordinului, pe langa conditiile generale stabilite de OUG nr. 125/2006, au fost adaugate conditii si criterii de eligibilitate specifice, conform legislatiei comunitare, precum si legislatiei nationale, pentru urmatoarele scheme:
– schemele de plati nationale directe complementare la SAPS, decuplata de productie in sectorul vegetal, pentru culturile amplasate pe teren arabil;
– schemele de plati nationale directe complementare in sectorul vegetal, cuplate de productie, pentru culturile de in, canepa, tutun si hamei;
– schema de plata nationala directa complementara pentru sfecla de zahar, decuplata de productie;
– schema de plata directa separata pentru zahar.

Ordinul mai prevede elementele pe care trebuie sa le contina contractele incheiate, dupa caz, intre producatorul agricol si procesator/cumparator, printre care amintim: anul de piata pentru producerea si valorificarea productiei, dupa caz; suprafetele cultivate, exprimate in hectare cu doua zecimale si detaliile de identificare ale acestor suprafete; numarul unic de inregistrare al producatorului agricol in Registrul fermierilor, s.a.

Conform reglementarii, contractele vor avea viza directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, care va certifica indeplinirea obligatiilor ce revin producatorilor agricoli si unitatilor procesatoare.

Odata cu intrarea in vigoare a ordinului, a fost abrogat Ordinul nr. 607/2006 al Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru aprobarea produselor agricole care beneficiaza de plati nationale directe complementare.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.