Doctorii – între medicină și afacerile cu medicamente
25 februarie 2014 | Mihai COSTACHE
DISCLAIMER
Articolul urmator este scris cu intentia directa de a fi provocator, impertinent si indraznet.
Daca nu ai umor sau esti o persoana plicitisitoare atunci nu ar trebui sa citesti acest articol. Dar daca totusi il citesti, atunci o faci pe propriul tau risc. Te rog sa nu postezi mesaje critice la acest articol deoarece sunt plictisitoare si previzibile.
Daca esti avocat ce reprezinti un medic si ai citit acest articol atunci nu folosi acest articol in fata unei instante de judecata deoarece nu are valoarea probatorie unei marturisiri sau unei declaratii de martor insa poti folosi articolul ca sa conversezi cu alti colegi avocati.
Articolul cuprinde generalizari intentionate in scopul de a imbunatati spiritul literar, deci nu va enervati daca nu va recunoasteti in descriere. KEEP CALM!!
***
Sunt un avocat care isi cistiga existenta din dosare de malpraxis medical de multi ani si va spun direct: Nu aveti incredere in doctorul dvs. Nu exista nicio indoiala ca in ziua de astazi doctorii sunt mai mult oameni de afaceri decit medici. Inainte de a va impacienta si a ma critica este suficient sa va ginditi la ceea ce inseamna turismul medical sponsorizat de catre firmele distribuitoare (de exemplu deplasarile in strainatate la congrese internationale pe teme medicale).
In consecinta nu trebuie sa va incredeti in medicul dvs mai mult decit in brokerul ce actioneaza la Bursa (asta daca sunteti destul de inconstient sa aveti un asemenea broker – vezi cazul Harinvest). Nici medicului si nici brokerului nu le pasa de dvs; in primul rind le pasa de ei. Din aceasta cauza brokerul intotdeauna incearca sa va convinga ca piata de actiuni este in crestere dar este primul care isi vinde actiunile; medicul este primul care inceteaza a lua medicamentul ce tocmai l-a prescris pe reteta.
Luati ca exemplu medicamentele pe baza de KETOCONAZOL. Cunosc persoane din industria medicamentelor care utilizau medicamente ce contineau aceasta substanta. Desi nu erau doctori cunosteau faptul ca in 2011 aceste medicamente au fost retrase de pe piata in Franta datorita faptului ca cei de la Comisia Europeana au constat ca incidenta toxicitatii hepatice este mai mare in randul celor care se trateaza cu pastile cu ketoconazol comparativ cu cei care se trateaza cu alte medicament. Mai mult, in presa americana aparuse faptul ca pastilele cu ketoconazol pot cauza probleme grave la glandele suprarenale si leziuni ale ficatului care sa necesite un transplant sau care chiar pot fi fatale. Aceste persoane au incetat sa ia aceste medicamente desi medicamentele respective se gaseau la vinzare pe piata si erau in continuare prescrise de catre medici.
In toata aceasta perioada (intre 2011 si noiembrie 2013 cind medicamentul a fost retras de pe piata de catre Agentia Nationala a Medicamentului) doctorii romani au continuat sa prescrie aceste medicamente ca si cum totul era OK.
Va amintiti cum s-au comportat medicii care au cercetat internetul pentru a scoate informatii sau rapoarte stiintifice atunci cind s-a pus problema vaccinarii copiilor impotriva HPV? Va reamintiti ce incinse erau discutiile si cit de multe rapoarte stiintifice pro sau contra vaccinarii umblau in mediul online?
Deci se putea face acelasi lucru si pentru alte medicamente daca exista un minim de diligenta profesionala (sau interes?). Informatia nu era secreta, orice doctor o putea obtine foarte usor insa au preferat sa se comporte ca si cei de la Bursa – stiu ca exista companii cotate ce o duc foarte prost dar pastreaza informatiile pentru ei si va indeamna sa cumparati actiuni.
S-a mai discutat acest conflict de interese ce exista atunci cind medicii prescriu medicamente scumpe (raportat la medicamente similare) doar pentru a obtine bonusurile promise de catre companiile distribuitoare. Au existat chiar si pozitii critice ale CNAS pe acest subiect.
Sfatul meu? Ar fi bine sa cunoasteti un doctor care practica medicina si nu conduce doar o afacere. Si daca vedeti la cabinetul sau o coada lunga de agenti de vinzare, fugiti repede chiar daca il cunoasteti de mult timp.
Medicul trebuie sa fie asemenea unui judecator: trebuie sa cunoasca medicamentele, sa stie efectele benefice si contraindicatiile si sa prescrie medicamentul cel mai bun pentru tratament si nu pe cel in urma caruia va obtine cel mai mare bonus.
Mihai COSTACHE
avocat
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro