« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Colaborare între Universitatea din București și Universitatea Aix-Marseille pentru cercetarea în domeniul științelor juridice
25.02.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Universitatea din București a dat publicității marți, 25 februarie 2014, un comunicat cu privire la întâlnirea de lansare a proiectului From Fiscal Compact to Constitution. Shaping a Legal Form for the Balanced Budget Rule, proiect de cooperare internaţională de amploare între cercetători români şi fracezi în cercetarea fundamentală în drept ca domeniu al ştiinţelor sociale.

Evenimentul are loc în perioada 25-26 februarie 2014, la București, și reunește reprezentanţi ai Centrului de Drept Constituţional şi Instituţii Politice din cadrul Facultăţii de Drept a Universității din Bucureşti şi ai Institutului „Louis Favoreu” de pe lângă Facultatea de Drept şi Ştiinţe Politice, Universitatea Aix-Marseille.

Proiectul From Fiscal Compact to Constitution. Shaping a Legal Form for the Balanced Budget Rule reprezintă un demers de interes deosebit pentru colaborarea francofonă în domeniul cercetării fundamentale de înalt nivel academic. Cercetătorii vor realiza o analiză comparativă a modului în care a fost transpus în legislaţia internă română şi franceză principiul echilibrului bugetar înscris în Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa, semnat la 2 martie 2012 între 25 de state membre ale Uniunii Europene. Acest exerciţiu s-ar putea constitui într-un proiect-pilot pentru analize similare ale legislaţiilor naţionale din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Demersul urmărește decelarea unui model legislativ de implementare raţională a principiului echilibrului bugetar, într-un mod complementar cu alte principii relevante pentru funcţionarea statului, inclusiv asigurarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Proiectul abordează un subiect de mare actualitate nu numai pentru comunitatea ştiinţifică, ci mai ales pentru factorii decizionali la nivel naţional, european şi internaţional si are un potential sporit de aplicabilitate practică întrucât priveşte inclusiv mecanisme utilizate de finanţatori internaţionali precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială pentru a sprijini eforturile statelor aflate în criză economică de a ieși din aceasta. Principiul echilibrului bugetelor publice este un concept central în cadrul a numeroase încercări de natură economică, juridică şi politică din lumea întreagă de remediere a crizei economice şi financiare mondiale. În special în contextul românesc, cercetarea în cadrul acestui proiect vizează un domeniu important, economia şi finanţele publice, abordat inclusiv în cadrul discuţiilor privind modificarea Constituţiei României care au loc în prezent.

Proiectul From Fiscal Compact to Constitution. Shaping a Legal Form for the Balanced Budget Rule a câştigat competiţia lansată în 2012 de UEFISCDI şi Agence Nationale de la Recherche privind cadrul de colaborare în cercetarea ştiinţifică România – Franţa, fiind singurul proiect selectat pentru finanţare în domeniul ştiinţelor sociale şi umaniste din cele 90 de proiecte de cooperare româno-franceză declarate eligibile de către ambele agenţii finanţatoare.

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD