Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Prim-procuror trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, șantaj și trafic de influență
26.02.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Favorizarea infractorului, șantaj și trafic de influență. Trimitere în judecată.  

Procurorii din Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
H.C., în stare de arest la domiciliu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița la data faptelor, în prezent suspendat din funcție, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea următoarelor infracțiuni concurente:
favorizarea infractorului;
șantaj;
trafic de influență (28 acte materiale);
F.Ș.-T., administrator al unei societăți comerciale din județul Ialomița, în stare de libertate, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
cumpărare de influență (28 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii aprilie 2013, inculpatul H.C., în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, a intervenit pe lângă șeful unui birou din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Fetești, pentru ca unui cunoscut de-al său să nu i se întocmească proces verbal de conducere a unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice și să nu fie condus la spital, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.
Ca urmare a faptului că, nici agentul de poliție care a constatat infracțiunea la regimul circulației și nici șeful acestuia nu au dat curs actelor de instigare exercitate de inculpatul H.C., acesta din urmă i-a constrâns, amenințându-i cu mutarea de la locul de muncă, în scopul finalizării favorabile a dosarului respectiv, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fetești
În perioada 27 iunie-4 noiembrie 2013, inculpatul H.C. a pretins și primit de la inculpatul F.Ș.T. materiale de construcție în valoare de 51.562,07 lei și manopera unor lucrări de 42.500 lei (fără TVA), pentru construirea imobilului său din municipiul Slobozia. În acest sens, inculpatul H.C. a lăsat să se creadă că are influență asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, în scopul evitării instituirii unor măsuri asigurătorii și dispunerii unei soluții favorabile într-un dosar penal în care F.Ș.T. și societatea administrată de acesta, au calitatea de învinuiți.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
La data de 7 aprilie 2013, inculpatul H.C., în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, ar fi intervenit pe lângă șeful unui birou din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Fetești, în favoarea unui cunoscut de-al său, în scopul de a nu i se întocmi proces-verbal de depistare la volanul unui autoturism, în stare de ebrietate, respectiv pentru a nu i se recolta probe biologice în vedere stabilirii alcoolemiei.
Inculpatul l-ar fi contactat telefonic pe ofițerul de poliție, căruia i-ar fi impus să îl oblige pe agentul de poliție constatator să nu întocmească proces-verbal și să rezolve problema protejatului său. Ofițerul de poliție nu a dat curs favorabil acestui lucru, motivînd că nu poate interveni în sensul dorit, întrucât persoana respectivă fusese deja condusă la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Din cauză că favorizarea protejatului său nu a fost urmată de rezultatul dorit, iar dosarul penal a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, inculpatul H.C. ar fi inițiat un nou demers infracțional, în sensul că a uzat de constrângeri morale și amenințări, la adresa celor doi polițiști.
Mai mult, despre aceste acțiuni, inculpatul H.C. l-ar fi informat și pe protejatul său, asigurându-l că problema sa infracțională va fi rezolvată de cei doi polițiști, deoarece riscau pierderea funcției de șef, respectiv mutarea la un alt post de poliție, izolat.
Până la soluționarea dosarului, în cursul lunii august 2013, inculpatul H.C. s-ar fi preocupat constant și insistent de evoluția cauzei.
În perioada 27 iunie-4 noiembrie 2013, inculpatul H.C. ar fi pretins și primit de la inculpatul F.Ș.T. materiale de construcție pentru imobilul pe care îl construiește în municipiul Slobozia, lăsând să se creadă că are influență asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, astfel încât F.Ș.T. să obțină soluție favorabilă într-un dosar penal în care acesta și societatea pe care o administrează aveau calitatea de învinuiți.
De altfel, la fiecare comandă de materiale, magistratul ar fi solicitat ca sumele de plată să fie trecute într-o fișă și să-i fie acordată reducere sau să fie trecute pe numele inculpatului F.Ș.T..
Interesul inculpatului F.Ș.T. în dispunerea unei soluții favorabile în acel dosar era în primul rând determinat de derularea cercetărilor penale fără ca procurorul să dispună numirea unui administrator judiciar special, deoarece acest fapt i-ar fi creat o problemă de credibilitate în afaceri și, în subsidiar, interesul era determinat și de soluția ce s-ar fi dispus.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea lucrătorilor Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunerea menținerii arestului la domiciliu față de inculpatul H.C.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti