Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Efectuarea orelor suplimentare. Solicitarea angajatorului
27.02.2014 | Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Cererile avand ca obiect plata orelor suplimentare sunt printre cele mai frecvente cereri in justitie formulate de salariati. Una dintre cele mai utilizate aparari in aceste litigii rezida in contestarea existentei solicitarii angajatorului pentru efectuarea orelor suplimentare. Atat doctrina, cat si jurispudenta apreciaza, in deplina armonie, ca solicitarea angajatorului nu trebuie sa fie neaparat expresa, ci poate fi, deopotriva, tacita, rezultand chiar din consemnarea efectuarii orelor suplimentare in foile de pontaj sau condica de prezenta. Redam mai jos cateva adnotari:

Avand in vedere ca angajatorul este cel care va plati remuneratia, in plus fata de salariu, este necesar sa existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea muncii suplimentare. Aceasta solicitare nu trebuie sa imbrace forma scrisa. Se cere de asemenea si acordul salariatului, care poate fi si tacit, rezultand din prestarea muncii suplimentare. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raprturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 271, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 169)

Intrucat munca suplimentara se efectueaza la solicitarea angajatorului, activitatea desfasurata de salariat, din initiativa sa, peste programul sau de munca, pentru recuperarea ramanerilor in urma, nu constituie munca suplimentara. (Ion Traian Stefanescu, Serban Beligradeanu, Intelesul si sfera de aplicare a notiunilor de forta majora si caz fortuit in dreptul muncii, in Dreptul nr. 6/2008, p. 33)

Chiar daca angajatorul nu i-a solicitat salariatului in mod expres efectuarea orelor suplimentare, din cuprinsul foilor de pontaj – acte ce emana de la societate si de care expertul a tinut seama la intocmirea raportul de expertiza –, precum si din declaratiile martorilor, rezulta ca salariatul le-a efectuat. De altfel, angajatorul nu a contestat consemnarea acestor ore in condica de prezenta si nici nu a prezentat mijloace de proba concludente, cum ar fi martori, care sa rastoarne aceasta situatie scriptica. Prin urmare, orele suplimentare efectuate trebuie platite de societate. (Curtea de Apel Constanta, sectia civila, minori si familie, litigii de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 494/CM din 18 decembrie 2007, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2008, pag. 153-161)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO  www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABA, coordonator Codul muncii PRO

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti