« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Bilanțul de activitate al DNA pentru 2013. UPDATE: Înregistrarea VIDEO
27.02.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

JURIDICE - In Law We Trust

UPDATE: Înregistrarea VIDEO (Evenimentul a fost transmis LIVE pe JURIDICE.ro)

Raportul privind activitatea desfășurată de Direcția Națională Anticorupție, prezentat de procurorul șef Laura Codruța Kovesi, relevă faptul că activitatea instituției a continuat la aceleași standarde de profesionalism, fiind considerată un model de bune practici la nivel european. Acest lucru arată că D.N.A a ajuns la un grad de maturitate care îi permite să își îndeplinească rolul, în condițiile în care 2013 a fost un an dificil pentru instituție, fiind marcat de provocări organizatorice, legislative și presiuni publice.

Principalele concluzii care au reieșit din raport sunt următoarele:

A crescut cu aproximativ o treime numărul de cauze și de persoane trimise în judecată – peste 1.000 de persoane în 270 de dosare.

Procurorii au menținut atenția privind soluționarea cauzelor importante și complexe finalizate prin rechizitorii. Astfel, din cei 1073 inculpați trimiși în judecată (49 persoane juridice) s-a dispus trimiterea în judecată a 303 persoane care au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante. Între persoanele trimise în judecată care ocupau funcții de conducere, control ori alte funcții importante sunt 8 demnitari (1 europarlamentar, 1 ministru, 4 deputați, dintre care unul este și vicepremier al Guvernului României, 2 subprefecți), 5 președinți și vicepreședinți de consiliu județean, 34 primari și viceprimari, 25 magistrați (13 judecători și 12 procurori), 19 avocați, 34 polițiști, 24 lucrători vamali, 5 comisari de Gardă Financiară, 1 rector, 1 prorector, 4 comandanți de unitate, 10 directori de companii/societăți naționale, 22 directori din alte instituții publice etc.

Complexitatea cauzelor finalizate prin rechizitorii este relevată și de valoarea prejudiciului produs prin aceste fapte – aproape 250 de milioane de euro.
O realizare importantă o reprezintă măsurile asigurătorii dispuse de procurori asupra unor bunuri în valoare de peste 1,5 miliarde lei.
Calitatea dosarelor a fost confirmată prin scăderea semnificativă a ponderii soluțiilor de achitare pe temeiuri de fond, la 7,5 % din totalul inculpaților față de care s-au pronunțat soluții definitive, față de 10,2% în 2012.

Peste 1.000 de persoane condamnate definitiv în dosare de corupție – în creștere cu 41% față de anul precedent.

A continuat pronunțarea unor soluții de condamnare în dosarele de mare corupție, astfel că, printre cei 1.051 inculpați condamnați se regăsesc 10 persoane cu funcție de demnitate publică în stat: 2 miniștri, 1 senator, 5 deputați (din care 1 în Parlamentul Republicii Moldova; 1 era director general Regia Națională a Pădurilor, la momentul săvârșirii infracțiunii, iar la data trimiterii în judecată era deputat; 1 era șef Departament Legislativ Camera Deputaților la momentul săvârșirii infracțiunii, ulterior a devenit deputat), 1 șef al Marelui Stat Major General (cu rang de secretar de stat) și 1 inspector guvernamental.
Ca și în anii precedenți, corupția în instituțiile de aplicare a legii a constituit o prioritate a activității DNA, dovadă fiind faptul că au fost condamnați definitiv 10 magistrați, din care 5 judecători (2 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, 1 vicepreședinte curte de apel, 1 judecător de tribunal și 1 judecător de curte de apel) și 5 procurori (1 procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, 2 procurori de la parchete de pe lângă tribunal, 1 prim-procuror la parchet de le lângă judecătorie și 1 procuror la parchet de le lângă judecătorie). Prin hotărâri definitive, au fost condamnați 47 ofițeri și agenți de poliție, din care 12 subofițeri și 35 ofițeri (6 cu funcții de conducere). În ceea ce privește corupția din instituții financiare și alte instituții de control, se constată că au fost condamnați definitiv 69 inculpați, 25 lucrători vamali, 13 comisari Gardă Financiară (1 comisar șef), 4 comisari Garda de Mediu, 2 comisari Protecția Consumatorului, 24 inspectori în alte instituții publice.
Din perspectiva caracterului descurajator al pedepselor aplicate, din raport reiese că, în continuare, mai puțin de un sfert dintre persoanele condamnate execută pedepse în penitenciar și că au fost reținute circumstanțe atenuante în mai mult de jumătate din cazuri. Concomitent, se remarcă faptul că în cauzele de mare corupție sau care au produs prejudicii importante, pedepsele sunt tot mai severe, fiind aplicate 63 de pedepse de peste 5 ani închisoare.
Consolidarea unui corp de procurori și ofițeri de poliție judiciară cu experiență în finalizarea investigațiilor complexe și pregătiți să reziste în condiții de presiune fără precedent pentru sistemul judiciar reprezintă cea mai importantă realizare, a arătat procurorul șef al D.N.A la prezentarea Raportului de activitate, iar menținerea acestei culturi instituționale reprezintă o condiție esențială pentru a asigura în continuare eficiența luptei anticorupție.

La prezentarea raportului de activitate au fost prezenți reprezentanții principalelor instituții judiciare din România – președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție Livia Doina Stanciu., vicepreședinte Consiliului Superior al Magistraturii Gheorghe Muscalu, procurorul general al României Tiberiu Nițu, procurorul șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Alina Mihaela Bica, precum și invitați din partea altor instituții ale statului – primul ministru Victor Ponta, viceprim-ministrul și ministrul interimar al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, ministrul Justiției Robert Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informații George Maior, președintele Agenției Naționale de Integritate Horia Georgescu și reprezentanți ai ambasadelor și ai societății civile.

::  sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.