Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Excepţie de neconstituţionalitate respinsă ref. dispoziţiile Codului de procedură penală privind desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris
28.02.2014 | Lorina PÎRVAN

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României nr. 270 din data de 14 mai 2013 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 147 din 7 martie 2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 245 alin. 1 lit. c1) din Codul de procedură penală.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Braşov – Secţia I civilă şi are ca obiect soluţionarea unui apel în materie civilă referitor la anularea unui înscris.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 245 alin. 1 lit. c1) – Dispoziţii complimentare ordonanţei din Codul de procedură penală, care au următorul conţinut:
„Prin ordonanţa de încetare a urmăririi penale se dispune totodată asupra:

[…]

c1) sesizării instanţei civile competente cu privire la desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris.”

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia a susţinut că prevederile legale criticate sunt neconstituţionale, deoarece prin legitimarea procurorului de a sesiza instanţa civilă cu o cerere de anulare a unor înscrisuri se înfrânge dreptul cetăţeanului în exercitarea dreptului respectiv, care nu doreşte acest lucru (art. 15 alin. (1)). Totodată, prin recunoaşterea legitimării procesuale active a procurorului la modul generic, fără vreo precizare expresă în ce priveşte înscrisurile ce pot face obiectul acţiunii în anulare, se permite intruziunea acestuia în dreptul la viaţa intimă, familială şi privată (art. 26), ori, după caz, este afectat dreptul de proprietate privată (art. 44 alin. (1) şi (2)) în condiţiile în care aspectele ţinând de aceste drepturi fundamentale pot face obiectul înscrisurilor respective.

În urma analizei excepției de neconstituționalitate, Curtea a constatat că dispoziţiile legale criticate au mai fost supuse controlului său din perspectiva unor critici similare. Astfel, a pronunţat Decizia nr. 1.228 din 29 septembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 730 din 28 octombrie 2009, care îşi menţine valabilitatea şi în cauza de faţă. Prin aceasta, Curtea Constituţională a statuat că dreptul procurorului care a dispus soluţia de netrimitere în judecată de a avea calitatea procesuală activă pentru a solicita instanţei civile desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris nu afectează liberul acces la justiţie, întrucât judecata se va desfăşura în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, cu respectarea, în egală măsură, a drepturilor recunoscute de lege pentru toate părţile implicate în litigiu, pe baza administrării unor probe legale, utile, concludente şi pertinente soluţionării cauzei.

Referitor la critica referitoare la înfrângerea dreptului la viaţă intimă familială şi privată ori a dreptului referitor la proprietatea privată, Curtea a constatat că acestea nu au incidenţă în cauză.

Astfel, Curtea decide:

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 245 alin. 1 lit. c1) din Codul de procedură penală, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992.

Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti