Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Consilier juridic aflat sub control judiciar pentru fapte de corupție
27.02.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul S.C.M, consilier juridic, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit infracţiunile concurente de:
–  abuz în serviciu cu participaţie improprie, sub forma complicităţii;
–  fals material în înscrisuri oficiale, sub forma complicităţii.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 21 iunie 2013, inculpatul S.C.M. a fost încunoştinţat de către numitul D.C. cu privire la faptul că acesta din urmă nu poate justifica o sumă de bani menţionată în declaraţia sa de avere, respectiv 60.000 euro.
Inculpatul i-a oferit numitului D.C. ajutorul, prin comunicarea datelor de identitate  ale suspectei H.A.M., dispusă să încheie în mod nereal un antecontract de vânzare-cumpărare și ulterior un contract de vânzare cumpărare în formă autentică, cu suspecta D.G. (mama lui D.C.).
Astfel, această măsură a avut drept consecinţă asigurarea unui folos de 60.000 euro, pe care numitul D.C. nu-l putea justifica în mod licit.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul S.C.M. trebuie să respecte următoarele obligaţii:
– să se prezinte la organul de urmărire penală şi la autoritatea de supraveghere desemnată când este chemat;
– să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinţei;
– să se prezinte la autoritatea desemnată cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
– să nu depăşească raza teritorială a municipiului Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
– să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
– să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

La data de 26 februarie 2014, procurorii au adus la cunoştinţă inculpatului luarea acestei măsuri, în conformitate cu art. 212 din Codul de Procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti