Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Bilanțul de activitate pe anul 2013
28.02.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Activitatea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism, în anul 2013, a înregistrat creşteri semnificative la principalii indicatori statistici.

Procurorii DIICOT au soluţionat un număr de 10.681 cauze, înregistrându-se o creştere de 19,53% faţă de anul 2012 şi au întocmit 1053 rechizitorii, în creştere cu 9,23%, faţă de rezultatele anului precedent.

Au fost trimişi în judecată 3922 inculpaţi, dintre aceştia 2000 inculpaţi în stare de arest preventiv, creşterea fiind de 4,93% faţă de anul anterior.

Calitatea deosebită a activităţii de urmărire penală şi judiciare este reflectată în numărul redus de cauze în care s-a dispus achitarea inculpaţilor – un număr de 60 inculpaţi din numărul total de 3922 inculpaţi trimişi în judecată, reprezentând un procent de 1,53%.

În cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, la nivelul întregii structuri, s-a desfăşurat o activitate susţinută şi constantă pentru destructurarea grupărilor infracţionale organizate, fiind soluţionate 896 cauze având ca obiect infracţiuni prevăzute în Legea nr. 39/2003, privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, creşterea fiind de 52,38% faţă de anul 2012.

Combaterea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de migranţi, a reprezentat în anul 2013, o componentă de bază a activităţii procurorilor, fiind soluţionate un număr de 823 cauze. O creştere semnificativă, de 50 % s-a înregistrat în ceea ce priveşte numărul de inculpaţi trimişi în judecată pentru trafic de migranţi.
Activitatea de combatere a infracţiunilor economice, a constituit o preocupare constantă, fiind reflectată în creşterea semnificativă a cauzelor soluţionate în cursul anului 2013, creştere de 40,31%.

Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor economice a fost de 815.604.150 RON si 39.332.748 Euro.
Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor cauzate au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 145.914.161 RON.

Valoarea totală a drogurilor confiscate în anul 2013 de către procurorii DIICOT a fost de aproximativ 15,65 milioane Euro, ceea ce reprezintă o creştere de 49,04% în raport cu anul 2012. Numărul total al cauzelor soluționate în cursul anului 2013 a fost de 4513, ceea ce reprezintă o creștere cu 19,55 %.

O creştere importantă a fost înregistrată şi în ceea ce priveşte soluționarea cauzelor având ca obiect criminalitatea informatică, înregistrându-se o creştere a cauzelor soluţionate în anul 2013 cu 31,57 %.

Activitatea Serviciului de prevenire şi combatere a infracţiunilor de terorism şi a celor contra siguranţei statului s-a înscris în aceleaşi coordonate statistice ale anilor precedenţi.

În cursul anului 2013, procurorii DIICOT au desfăşurat o activitate semnificativă în sectorul judiciar, participând la judecarea unui număr total de 31.936 de cauze, creşterea fiind de 9,65% faţă de anul 2012.

Pentru destructurarea grupurilor infracţionale organizate transfrontaliere, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au intensificat cooperarea judiciară internaţională cu autorităţile judiciare străine şi au desfăşurat activităţi în domeniul combaterii criminalităţii organizate şi terorismului în colaborare cu autorităţi din 55 de state.

DIICOT mulţumeşte tuturor partenerilor interni şi celor externi pentru sprijinul acordat în vederea realizării în condiţii optime a activităţii.
În egală măsură DIICOT adresează mulţumiri reprezentanţilor mass-media, atât la nivel central şi teritorial, precum si celor internaţionali, pentru interesul acordat si pentru maniera obiectivă de reflectare a acţiunilor DIICOT.

:: sursa: www.diicot.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti