« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală. Bilanț de activitate 2013
03.03.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a dat publicității vineri, 28 februarie 2014, un comunicat cu privire la activitatea Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Comunicatul integral:

În cursul anului 2013, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a trecut printr-un amplu proces de reformă, în urma căruia a fost înfiinţată Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF). Această structură a ANAF a devenit operaţională la finele anului şi au fost efectuate acţiuni de control pe întreg teritoriul ţării, în scopul prevenirii şi descoperirii evaziunii fiscale, la agenţi economici care realizează comerţ en-gros, en-detail, producţie, alimentaţie publică, în zone comerciale care prezintă risc din punct de vedere fiscal.

Astfel, în perioada decembrie 2013-februarie 2014, au fost verificaţi 8.358 contribuabili, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 144.277.891 lei, echivalentul a peste 32 milioane euro, reprezentând amenzi contravenţionale şi confiscări de bunuri, sume de bani în numerar şi venituri a căror provenienţă a fost considerată ilicită. De asemenea, s-a dispus suspendarea activităţii unui număr de 474 operatori economici, în principal pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale şi pentru nerespectarea normelor de comerţ. În paralel, la nivelul structurilor specializate din cadrul DGAF au fost identificate şi instrumentate fenomene de fraudă fiscală cu implicaţii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului, pe baza analizei de risc şi a informaţiilor furnizate de instituţii specializate. În acest sens, au fost demarate acţiuni de investigare a unor lanţuri tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, urmare cărora au fost cuantificate prejudicii cauzate bugetului statului în valoare totală de 117.938.664 lei, echivalentul a circa 26,2 milioane euro.

Totodată, DGAF a participat la trei acţiuni de amploare iniţiate în cooperare cu organe de urmărire penală, pentru soluţionarea unor cauze aflate în lucru la acestea, în special cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind efectuate controale la peste 300 contribuabili de către 750 inspectori antifraudă din cadrul tuturor structurilor direcţiei. DGAF acţionează în scopul destructurării lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, sunt stabilite implicaţiile fiscale ale acestor operaţiuni şi se asigură recuperarea prejudiciilor cauzate. În acest sens, sunt investigate trei cazuri speciale, în a căror soluţionare se Agenţia Naţională de Administrare Fiscală  total cauzat bugetului de stat prin cele trei lanţuri tranzacţionale fictive fiind estimat la peste 115 milioane lei, echivalentul a circa 25,5 milioane euro.

În ceea ce priveşte asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în sumă de 117.729.520 lei, echivalentul a circa 26 milioane euro. În perioada 1 ianuarie – 26 februarie 2014 s-au inregistrat influenţe pozitive în colectarea veniturilor bugetare, astfel că în perioada de referinţă totalul veniturilor bugetare a însumat 26.628,39 mil.lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 9,25 % – indice nominal, respectiv cu 2.253,46 mil.lei in cifre absolute (aprox jumătate de miliard de euro) mai mult decât în perioada similară din anul 2013 ( 24.374,93 mil.lei).

Rezultatele menţionate mai sus au fost realizate în condiţiile în care DGAF a fost operaţionalizată parţial, din numărul total de 2.000 posturi aprobate, în prezent fiind ocupate numai 891 (44%) dintre care 172 inspectori antifraudă din cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor au fost detaşaţi la Parchetul General, pentru îmbunătăţirea gradului de soluţionare a cauzelor instrumentate de organele de urmărire penală.  În data de 1 martie va avea loc concursul pentru ocuparea a 300 de posturi de inspectori antifraudă, în 29 martie se va organiza cea de-a treia etapă de ocupare a posturilor vacante din cadrul DGAF, iar în lunile aprilie-mai se va organiza o ultima etapă de ocupare a altor 300 de posturi.

În prezent, la nivelul ANAF sunt în derulare proceduri de achiziţie publică în vederea dotării DGAF cu echipamentele IT şi alte materiale necesare desfăşurării activităţii.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.