Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

PE. Reguli mai stricte cu privire la produsele din tutun


4 martie 2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Parlamentul European a aprobat miercuri, 26 februarie 2014, o directivă revizuită privind produsele din tutun. Noul act normativ cuprinde norme mai stricte cu privire la modul în care produsele din tutun sunt fabricate, produse și prezentate în UE și introduce noi reguli pentru anumite produse derivate din tutun, potrivit unui comunicat.

Decizia de revizuire a normelor actuale vine ca urmare a evoluțiilor înregistrate pe cele trei paliere principale din piața tutunului. Astfel, au apărut noi dovezi științifice privind produsele din tutun și eficiența avertismentelor referitoare la sănătate, au apărut produse noi pe piață, cum ar fi țigaretele electronice și produsele din tutun puternic aromate și au existat evoluții la nivel internațional în ultimul deceniu, la care statele membre ale UE au răspuns prin reglementări diferite, neexistând o practică unitară la nivelul UE. Însă, în continuare motivul principal îl constituie impactul negativ al consumului de tutun asupra sănătății populației, estimându-se că aproximativ 700.000 de oameni mor anual în UE din cauza acestui viciu.

Noile norme modifică aspectul pachetelor de țigări și a pachetelor ce conțin tutun de rulat, obligând producătorii să imprime pe 65% din suprafața produsului avertismente, atât pe partea anterioară cât și posterioară. De asemenea, sunt interzise caracteristicile sau elementele promoționale sau înșelătoare, de exemplu referiri la beneficii pentru stilul de viață, la gust sau la arome sau la absența lor.

Directiva abordează și tutunul cu arome, aducând reglementări mult mai stricte în această privință. Practic, producătorii nu vor mai avea voie să introducă arome în cantități care să confere produsului o aromă distinctă („caracteristică”) alta decât cea a tutunului. Printre aceste arome se regăsește și mentolul, care va fi eliminat treptat din comerțul cu produse din tutun pe parcursul unei perioade de patru ani.

De asemenea, pe pachetele de țigări sau tutun vor fi trecute obligatoriu ingredientele utilizate, în acest sens fiind elaborat un format standardizat. Vor intra în vigoare obligații de raportare mai amănunțite pentru anumite substanțe frecvent utilizate în țigarete și în tutunul de rulat (listă de priorități). La fel ca în precedenta directivă, raportarea va fi obligatorie pentru emisiile de gudron, nicotină și monoxid de carbon în cazul țigaretelor, precum și pentru alte emisii în cazul în care aceste informații sunt disponibile.

Actul normativ aduce modificări și pentru țigaretele electronice, care datorită creșterii cotei de piață a atras atenția CE. Deși ele ar putea avea un rol în renunțarea la fumat sau în reducerea acestuia, efectele lor pe termen lung asupra sănătății publice nu sunt încă cunoscute, motiv pentru care va exista un nivel maxim pentru concentrația de nicotină în cazul țigaretelor electronice și volume maxime pentru cartușe, rezervoare și recipiente cu lichide care conțin nicotină, iar avertismentele referitoare la sănătate de pe pachetele conținând țigarete electronice vor fi obligatorii, la fel ca și instrucțiunile de utilizare, informațiile privind efectul de dependență și toxicitatea, lista cu toate substanțele conținute în produs și informațiile privind conținutul de nicotină al produsului. Pe pachete nu vor fi permise elemente promoționale.

Directiva abordează și problema comerțului ilicit cu produse de tutun, introducând măsuri ferme împotriva acestui fenomen, pentru a asigura faptul că numai produsele care respectă directiva sunt vândute în UE.

Potrivit PE, noile norme ar trebui să descurajeze tinerii să mai fumeze și se preconizează o reducere cu 2% a consumului de tutun în decurs de 5 ani. Aceasta înseamnă cu aproximativ 2,4 milioane de fumători mai puțin în UE. Toate aceste efecte se traduc în economii anuale substanțiale la nivelul bugetelor naționale ca urmare a reducerii cheltuielilor cu asistența medicală.

Noua directivă ar trebui să intre în vigoare în mai 2014. O perioadă de transpunere de doi ani pentru ca statele membre să își alinieze legislația națională la directiva revizuită înseamnă că cele mai multe dintre noile norme se vor aplica în prima jumătate a anului 2016.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro