Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificări cu privire la organizarea şi funcţionarea ANCPI
04.03.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 151 din data de 28 februarie 2014 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare.

Actul normativ modifică, începând cu data de 1 septembrie 2014, prevederile referitoare la organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cuprinse în Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.

Potrivit actului normativ, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va rămâne în continuare în subordinea Guvernului, însă activitatea aceasteia va fi coordonată de Secretariatului General al Guvernului. În prezent, ANCPI se află sub coordonarea prim-ministrului, printr-un consilier de stat.

De asemenea, se introduc modificări referitoare la veniturile ANCPI. Astfel, în prezent, ANCPI este finanţată integral de la bugetul de stat, încasările acesteia făcându-se venit la bugetul de stat. Noul act normativ stabileşte că ANCPI va fi finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale şi ale unităţilor subordonate se vor constitui din:
– tarife aferente serviciilor şi produselor furnizate;
– închirieri de spaţii şi aparatură;
– donaţii şi sponsorizări primite potrivit legii;
– alte sume încasate în condiţiile legii şi se utilizează pentru finanţarea activităţilor cuprinse în Programul naţional de cadastru şi carte funciară, program ce se poate finanţa şi din fonduri externe nerambursabile, precum şi din alte surse financiare alocate din bugetul unităţilor administrativ-teritoriale.

Plata onorariilor şi tarifelor în vederea eliberării certificatului pentru înscrierea în cartea funciară a posesorului ca proprietar şi în vederea dezbaterii procedurilor succesorale necesare finalizării înregistrărilor sistematice se va face de către Agenţia Naţională, din veniturile proprii, în aplicarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară. Cuantumul onorariilor şi tarifelor ce se vor percepe pentru fiecare procedură în parte, se stabilesc prin protocol încheiat între ANCPI şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.

Actul normativ mai stabileşte că, pentru sprijinirea unităţilor administrativ-teritoriale, cu excepţia oraşelor şi a municipiilor, în cazuri justificate de insuficienţa resurselor financiare ale acestora, începând cu data de 1 septembrie 2014, o parte din veniturile proprii ale ANCPI poate fi utilizată pentru cofinanţarea activităţii de inventariere a terenurilor, prevăzută de Legea nr. 165/2013.
Suma destinată cofinanţării se calculează în cuantum fix de 6 lei per hectar pentru toată suprafaţa unităţii administrativ-teritoriale şi este virată de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în limita fondurilor disponibile, în contul unităţii administrativ-teritoriale.
Lista unităţilor administrativ-teritoriale pentru care se asigură cofinanţarea este comunicată ANCPI de către prefecţi.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti