Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Amendarea Transelectrica de către Comisia Europeană – o premieră și mai multe consecințe


5 martie 2014 | Valentin MIRCEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Amenda de 1 milion de euro pe care Comisia Europeană a aplicat-o astăzi Transelectrica și bursei de energie pe care aceasta o gestionează (OPCOM) marchează o premieră pentru România: este prima sancțiune pe care Comisia Europeană o aplică unui operator economic din România. Multă lume uită că aplicarea regulilor de concurență este realizată nu doar de către Consiliul Concurenței, ca autoritate națională, ci și de către Comisia Europeană care este și autoritate de concurență. Întreprinderile afectate de comportamentul OPCOM au depus o reclamație direct la Comisia Europeană iar aceasta a decis aplicarea unei sancțiuni severe într-un interval scurt (aproximativ 1 an), raportat la durata medie a unor astfel de investigații, ceea ce înseamnă că este vorba de o situație foarte clară iar Comisia nu a avut nici un dubiu că este vorba de un abuz de poziție dominantă.

Decizia va avea cel puțin trei consecințe directe:
– În ceea ce privește Transelectrica, este foarte probabil ca cei care au reclamat Transelectrica la Comisia Europeană să solicite despăgubiri de la aceasta, pentru excluderea de la tranzacțiile derulate de OPCOM. Aceasta ar fi, la rândul său, o premieră pentru România. Este cunoscut faptul că autoritățile europene sprijină și încurajează victimele comportamentelor anticoncurențiale să solicite repararea prejudiciilor iar decizia de azi a Comisiei Europene va fi un element solid într-o astfel de acțiune în daune.
– Creșterea activității Comisiei Europene cu privire și la alte posibile fapte anticoncurențiale săvârșite în România. Numărul de plângeri ale unor operatori economici români la Comisia Europeană va crește în perioada următoare, în condițiile în tot mai multe persoane vor realiza că pot apela pentru apărarea drepturilor lor nu doar la Consiliul Concurenței, ci și la Comisia Europeană.
– La rândul său, Consiliul Concurenței va trebui să analizeze cu și mai mare atenție, de acum, plângerile primite și să decidă respingerea lor doar în situațiile în care faptele reclamate nu există cu certitudine sau nu sunt de competența sa. Consiliul Concurenței va dori să evite, în viitor, intervenția directă a Comisiei Europene în aria sa geografică de competență.

av. Valentin MIRCEA
Senior Partener MIRCEA & ASOCIAȚII
Expert în concurență

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică