Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Amendarea Transelectrica de către Comisia Europeană – o premieră și mai multe consecințe
05.03.2014 | Valentin MIRCEA

JURIDICE - In Law We Trust

Amenda de 1 milion de euro pe care Comisia Europeană a aplicat-o astăzi Transelectrica și bursei de energie pe care aceasta o gestionează (OPCOM) marchează o premieră pentru România: este prima sancțiune pe care Comisia Europeană o aplică unui operator economic din România. Multă lume uită că aplicarea regulilor de concurență este realizată nu doar de către Consiliul Concurenței, ca autoritate națională, ci și de către Comisia Europeană care este și autoritate de concurență. Întreprinderile afectate de comportamentul OPCOM au depus o reclamație direct la Comisia Europeană iar aceasta a decis aplicarea unei sancțiuni severe într-un interval scurt (aproximativ 1 an), raportat la durata medie a unor astfel de investigații, ceea ce înseamnă că este vorba de o situație foarte clară iar Comisia nu a avut nici un dubiu că este vorba de un abuz de poziție dominantă.

Decizia va avea cel puțin trei consecințe directe:
– În ceea ce privește Transelectrica, este foarte probabil ca cei care au reclamat Transelectrica la Comisia Europeană să solicite despăgubiri de la aceasta, pentru excluderea de la tranzacțiile derulate de OPCOM. Aceasta ar fi, la rândul său, o premieră pentru România. Este cunoscut faptul că autoritățile europene sprijină și încurajează victimele comportamentelor anticoncurențiale să solicite repararea prejudiciilor iar decizia de azi a Comisiei Europene va fi un element solid într-o astfel de acțiune în daune.
– Creșterea activității Comisiei Europene cu privire și la alte posibile fapte anticoncurențiale săvârșite în România. Numărul de plângeri ale unor operatori economici români la Comisia Europeană va crește în perioada următoare, în condițiile în tot mai multe persoane vor realiza că pot apela pentru apărarea drepturilor lor nu doar la Consiliul Concurenței, ci și la Comisia Europeană.
– La rândul său, Consiliul Concurenței va trebui să analizeze cu și mai mare atenție, de acum, plângerile primite și să decidă respingerea lor doar în situațiile în care faptele reclamate nu există cu certitudine sau nu sunt de competența sa. Consiliul Concurenței va dori să evite, în viitor, intervenția directă a Comisiei Europene în aria sa geografică de competență.

av. Valentin MIRCEA
Senior Partener MIRCEA & ASOCIAȚII
Expert în concurență

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Amendarea Transelectrica de către Comisia Europeană – o premieră și mai multe consecințe”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Cine e acționar majoritar la Transelectrica? – Statul. Cine plătește amenda? – Statul. Cine este statul? – cei care plătesc dări la stat. Cine plătește dări la stat – poporul. Cine va plăti amenda? – poporul.

    Sancțiuni în subsidiar împotriva celor de la direcția juridică? De urmărit.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.