Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Olt. Constituire a unui grup infracţional organizat. Cămătărie, ameninţare, şantaj şi înşelăciune. Începerea urmăririi penale


5 martie 2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DIICOT-Olt. Constituire a unui grup infracţional organizat. Cămătărie, ameninţare, şantaj şi înşelăciune. Începerea urmăririi penale.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism–Biroul Teritorial Olt, au dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, cămătărieameninţare, şantaj şi înşelăciune  prev. de art. 367 C.p. , art. 351 C.p.,art. 206 C.p, art. 207 C.p. art. 244 al. 1 şi 2 C.p, constând în aceea că pe raza judeţului Olt  s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de cămătărie, ameninţare, şantaj şi înşelăciune.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, suspecţii C.D, S.V., S.M., S.F. şi S.T. au pus bazele unui  grup infracţional de criminalitate organizată, pentru a da bani cu camătă, mai multor persoane cu situaţie materială precară din oraşul Corabia şi din comunele limitrofe, percepând o dobândă lunară de 15–20%, iar pentru recuperarea datoriilor recurg la ameninţări, şantaj şi violenţă.
Astfel, s-a reţinut faptul că, în perioada anilor 2009-2012, suspecţii au dat cu camătă sume de bani cuprinse între 1.000–30.000 lei, cu dobândă lunară de 15-20%, fiind identificate până în prezent 30 de persoane vătămate, care au plătit dobânda solicitată, iar în momentul în care întârziau cu plata dobânzii erau supuşi ameninţărilor şi violenţelor, în vederea recuperării sumelor datorate.
Totodată, unele din persoanele vătămate care nu au mai putut restitui sumele de bani împrumutate, au fost deposedate de imobilele pe care le deţineau, precum şi de alte bunuri mobile iar alte persoane vătămate erau trimise în Spania, unde membrii grupării le obligau să muncească în folosul lor, deposedându-le de sumele de bani pe care le obţineau în urma muncii prestate.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, au fost găsite sume de bani, acte de vânzare cumpărare, precum şi agende în care erau trecute persoanele care împrumutau banii, data împrumutului şi cea a plăţii dobânzii.

La sediul D.I.I.C.O.T–Biroul Teritorial Olt au fost aduse 30 persoane, în vederea audierii.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt, cu sprijinul S.A.S. Slatina şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Menţionăm că suspecţii  din prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică