« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Modificarea procedurilor simplificate de vamuire
11.09.2007 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

In Monitorul Oficial nr. 620/7 septembrie 2007, a fost publicat Ordinul nr. 7616/2007 al vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru modificarea si completarea Normelor privind procedurile simplificate de vamuire, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 5465/2007.

In sensul art. 261 alin. (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/93 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, se considera ca o persoana declara marfuri pentru punere in libera circulatie in mod ocazional daca a efectuat cel mult 100 de operatiuni vamale in anul anterior, calculat de la momentul depunerii cererii de autorizare.

Atat cererea pentru obtinerea autorizatiei de utilizare a procedurii declaratiei simplificate, cat si cererea pentru obtinerea autorizatiei de utilizare a procedurii de vamuire la domiciliu, se completeaza utilizand aplicatia "autorizari pentru procedurile simplificate de vamuire", aflata pe website-ul Autoritatii Nationale a Vamilor www.customs.ro, sectiunea "Agenti economici/Utilizarea sistemului informatic vamal". Cererea astfel inregistrata in aplicatia informatica se tipareste si se depune, semnata si stampilata de catre solicitant, la biroul vamal impreuna cu documentele aferente.

In cazul in care conditiile legale sunt indeplinite, biroul vamal aproba acordarea autorizatiei pentru utilizarea procedurii simplificate si o inregistreaza in aplicatia informatica "autorizari pentru procedurile simplificate de vamuire".

Se mai prevede ca plata drepturilor de import si regularizarea platii taxei pe valoarea adaugata si a accizelor, dupa caz, se fac in maximum a 16-a zi a lunii urmatoare celei in care s-a depus declaratia simplificata, tinandu-se seama de elementele de taxare aplicabile in momentul depunerii acesteia.

Autorizatia pentru utilizarea procedurii declaratiei simplificate poate fi acordata persoanelor juridice care, pe langa conditiile stabilite la art. 261 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/93 indeplinesc si urmatoarele cerinte: nu inregistreaza debite fata de autoritatea vamala; au organizate evidente, astfel incat acestea sa permita biroului vamal verificarea eficienta a operatiunilor vamale; dispun de infrastructura informatica adecvata.

Autorizatia pentru utilizarea procedurii de vamuire la domiciliu poate fi acordata agentilor economici care, pe langa cerintele mentionate mai sus, indeplinesc cumulativ si urmatoarele conditii:
a) au realizat in anul anterior, calculat de la momentul depunerii cererii de autorizare, operatiuni de comert exterior cu tari terte in valoare totala ce depaseste echivalentul a 3 milioane Euro;
b) dispun de amplasamente, echipamente si personal necesare manipularii marfurilor, precum si de infrastructura informatica adecvata;
c) au realizat peste 100 de operatiuni vamale in anul anterior, calculat de la momentul depuneriii cererii de autorizare.

Totusi, conditiile de la lit. a) si c) se considera indeplinite pentru acei operatori economici care initiaza sau au in derulare investitii in Romania in anul depunerii cererii de autorizare, iar valorile estimate ale operatiunilor de comert exterior cu tari terte, dovedite pe baza contractelor/comenzilor incheiate, depasesc intr-o perioada de un an de la data depunerii cererii echivalentul a 3 milioane de Euro.

Mai trebuie aratat ca declaratia pe propria raspundere care se depune in vederea autorizarii pentru utilizarea procedurii de vamuire la domiciliu trebuie sa contina urmatoarele: numarul si valoarea totala a operatiunilor de comert exterior cu tari terte, exprimata in Euro, realizate in anul anterior, calculat de la momentul depunerii cererii de autorizare; cuantumul drepturilor de import pentru operatiunile vamale desfasurate cu tari terte in anul anterior, calculat de la momentul depunerii cererii de autorizare.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.