Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Schimbarea de către instanţa de apel a cauzei actului juridic
07.03.2014 | Corina CIOROABĂ


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că se impune casarea deciziei instanţei de apel în cazul în care aceasta a schimbat în apel cauza actului juridic dedus judecăţii, contrar modului în care a fost soluţionată acţiunea în primă instanţă şi modului în care a fost motivată acţiunea de fond. Astfel, în speţă, instanţa de apel a reţinut că acţiunea în justiţie a reclamantului se fundamentează pe nerespectarea obligaţiei de garanţie contra evicţiunii de către pârâtul-vânzător, deşi acţiunea viza anularea unui contract de vânzare-cumpărare, fiind întemeiată pe principiul subsecvenţei actului juridic dedus judecăţii, în raport cu primul act de vânzare-cumpărare ce a fost anulat de către instanţa de judecată. Înalta Curte a casat decizia instanţei de apel, urmând ca, în rejudecare, instanţa de apel să analizeze incidenţa în cauză a principiului resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis, având în vedere că în speţă se invocă încheierea succesivă a unor contracte de vânzare-cumpărare având acelaşi obiect şi, implicit, să analizeze excepţiile pe care le comportă această regulă de drept. (Decizia nr. 4307 din 4 decembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare-contract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate