« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Noua Procedura de Autorizare a Dirigintilor de Santier
11.09.2007 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

In Monitorul Oficial nr. 621/10 septembrie 2007, a fost publicat Ordinul nr. 595/2007 al Inspectoratului de Stat in Constructii pentru aprobarea Procedurii de autorizare a dirigintilor de santier.

Procedura de autorizare a dirigintilor de santier stabileste modalitatea si tehnicile de autorizare, respectiv de reautorizare, domeniile de autorizare si de valabilitate a autorizatiilor in conformitate cu prevederile Regulamentului privind controlul de stat al calitatii in constructii, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 272/1994.

Conform reglementarii, autorizarea specialistilor care exercita functia de diriginte este obligatorie, indiferent de forma de organizare, pentru toate lucrarile de constructii precizate la art. 3 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile ulterioare.

Cu toate acestea, autorizarea dirigintilor de santier de catre Inspectoratul de Stat in Constructii – I.S.C. nu conduce la transferul de responsabilitati de la persoana autorizata la organismul de autorizare si nici nu ii exonereaza pe acestia de obligatiile si responsabilitatile ce le revin.

Autorizarea se refera la evaluarea capacitatii tehnice si a experientei profesionale a specialistilor care solicita obtinerea autorizatiei in vederea exercitarii functiei de diriginte de santier. Autorizatia are o valabilitate de 4 ani.

De mentionat ca, un specialist poate fi autorizat la cererea sa, in unul sau mai multe dintre domeniile/subdomeniile stabilite de ordin, cu conditia respectarii tuturor conditiilor de invatamant universitar, vechime (si autorizare de specialitate, daca este cazul).

Cat priveste reautorizarea dirigintilor de santier, aceasta se face la solicitarea titularului de autorizatie, in cel mult 3 luni de la expirarea termenului de valabilitate a autorizatiei, iar daca se depaseste acest termen, se initiaza procedura de autorizare. Titularul autorizatiei poate solicita reautorizare o singura data.

Ordinul mai contine prevederi referitoare la cerintele si domeniile de autorizare, vechimea in munca aferenta fiecarui domeniu, documentele solicitate in vederea autorizarii, desfasurarea examenului de autorizare, drepturile si obligatiile titularilor de autorizatii, s.a.

Odata cu intrarea in vigoare a ordinului a fost abrogat Ordinul nr. 257/2005 al Inspectoratului de Stat in Constructii privind aprobarea Procedurii de autorizare a dirigintilor de santier.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.