Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 2/2014: Considerații în legătură cu medierea penală | Cristi Danileț
07.03.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Mediere, Revista revistelor juridice, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
Jud. Cristi Danileț a publicat în revista Dreptul nr. 2/2014, articolul Considerații în legătură cu medierea penală.
În prezentul articol autorul analizează dintr-o perspectivă comparativă dispozițiile cu privire la medierea în procesul penal în vechea legislație și în legislația valabilă după 1 februarie 2014. Articolul scoate în evidență faptul că, ulterior intrării în vigoare a noului Cod de procedură penală, a noului Cod Penal și a Legii nr. 255/2013 care a modificat Legea medierii nr. 192/2006, medierea în domeniul penal va căpăta o conotație deosebită.
Astfel, autorul arată că medierea va fi aplicabilă, ca și până acum, infracțiunilor urmăribile la plângerea prealabilă sau pretabile la împăcare, dar pentru un număr mai ridicat de infracțiuni, producând ca efect obligatoriu clasarea sau încetarea procesului penal. Însă el subliniază că de acum medierea va fi aplicabilă și pentru infracțiunile sancționate de lege cu până la 7 ani închisoare, când procurorul va putea renunța la urmărirea penală conform dispozițiilor art. 318 Cpp. și acordă suspectului/inculpatului un termen de maxim 9 luni pentru îndeplinirea obligațiilor asumate prin acordul de mediere. Medierea va fi posibilă, ca și până acum, numai în latura civilă a cauzei, autorul susținând că aceasta este, în realitate, o mediere civilă în procesul penal.
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti