Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocați trimiși în judecată pentru șantaj
07.03.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Oradea. Șantaj. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:
1. S.I., avocat în cadrul Baroului Bihor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de șantaj;
2. S.A.D., avocat în cadrul Baroului Hunedoara, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie–noiembrie 2013, inculpații S.I. și S.A.D., au exercitat acte de constrângere asupra persoanei vătămate, magistrat în cadrul Tribunalului Bihor, proferând amenințări la adresa acesteia și a copiilor săi minori.
Scopul acestor acțiuni a fost acela de a o determina să-și schimbe comportamentul profesional și să o intimideze în exercitarea, pe viitor, a atribuțiilor de serviciu, referitoare la emiterea autorizațiilor de interceptare a comunicațiilor telefonice și a înregistrărilor în mediul ambiental, intenționând în acest fel să obțină, în mod injust, un folos pentru persoanele implicate în acte de corupție ori care au comis alte infracțiuni grave, marea majoritate fiind prieteni de-ai inculpaților.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
La începutul anului 2012, Direcția Națională Anticorupție-Serviciul Teritorial Oradea a trimis în judecată pe inculpații S.I. și S.A.D., pentru comiterea unor infracțiuni de corupție, spălare a banilor și fals.
După probarea infracțiunilor de corupție respectiv după ce au fost dezvăluite metodele bazate pe trafic de influență și intervenții/imixtiuni la anumiți magistrați, prin care inculpatul S.I. ar fi reușit să obțină hotărâri judecătorești favorabile clienților săi, acesta și soția sa, inculpata S.A.D., ar fi dezvoltat o adevărată adversitate atât la adresa instituțiilor anticorupție, cât și la adresa persoanelor din cadrul altor instituții implicate în combaterea corupției.
În contextul descris mai sus, inculpații S.I. și S.A.D. ar fi exercitat acte de constrângere asupra persoanei vătămate, proferând amenințări la adresa acesteia și a copiilor săi minori, cu scopul de a o determina să-și schimbe comportamentul profesional și să o intimideze în exercitarea, pe viitor, a atribuțiile de serviciu, în special cele cu privire la emiterea autorizațiilor de interceptare a comunicațiilor telefonice și a înregistrărilor în mediul ambiental.
În acest context, ar fi apărut, cu sprijinul avocatului S.I., mai multe articole denigratoare la adresa părții vătămate, pe site-ul unei publicații. Materiale de presă respective ar fi avut rolul de a-l discredita pe magistrat, în contextul celor expuse mai sus.
Aceste acțiuni ar fi creat contextul necesar postării (sub protecția anonimatului oferit de internet) a unor comentarii, care să continue și să amplifice campania mediatică denigratoare la adresa magistratului, cu atât mai mult cu cât comentariile negative, aproape în totalitate, ar proveni de la cei doi inculpați. Pe de altă parte, articolele și comentariile la acestea, ar fi avut și rolul de a descuraja alți magistrați să ia o atitudine fermă împotriva fenomenului de corupție în rândul organelor de aplicare a legii, în special din justiție.
După postarea articolelor, inculpații S.I. și S.A.D. ar fi conceput, într-un mod laborios, și postat un comentariu amenințător la adresa magistratului și a copiilor săi minori, având următorul conținut: „Bravo(…)! Ține-o tot așa că ai și tu copii și nu știi ce te așteaptă. La ce faci o să-ți meargă foarte bine la câte vieți ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!”, transmițând astfel, în mod public, direct și explicit, că ar fi dispuși să provoace un rău magistratului și copiilor minori ai acesteia, pentru motive care au legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate.
Articolele ar viza activitatea profesională a părții vătămate, în concret atacurile la adresa acesteia sunt motivate de conduita sa profesională, disputată în cadrul campaniei mediatice. Ca atare, comentariile în presă, în speță comentariul în discuție, nu ar fi fost generat de un fapt din viața privată a persoanei vătămate care să fie făcut public în cadrul campaniei mediatice, ci de exercitarea atribuțiilor de serviciu de către aceasta.
Amenințarea proferată de inculpații S.I. și S.A.D. ar fi avut un caracter serios si nu ar putea fi evaluată ca o simplă virulență provocată pe un anume fond emoțional, având în vedere contextul în care a fost lansată, respectiv o campanie mediatica declanșată împotriva părții vătămate, campanie în care inculpatul ar fi avut un rol activ (ex. fotografia magistratului postată pe site la unul dintre articole).
Mai mult inculpatul S.I. ar fi încercat, prin intermediul presei, să discrediteze procurorul de caz, în încercarea de a-l înlătura de la soluționarea dosarului și să pună astfel , presiune pe organele de urmărire penală, în scopul intimidării acestora.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti