Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

ICCJ. Clauza atributivă de competenţă dintr-un contract de credit. Caracter abuziv


10 martie 2014 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Banking, Drept civil, Protecția consumatorilor, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este abuzivă clauza prin care părţile unui contract de credit au stabilit competenţa în favoarea instanţelor de la sediul principal al băncii, iar nu al celor de la sediul sucursalei cu care s-a încheiat convenţia, întrucât distanţa mare la care este situată instanţa faţă de localitatea de domiciliu a împrumutatului „este de natură să creeze o prezumţie în sensul că deplasarea şi cheltuielile implicate în sarcina consumatorilor pentru a compărea în faţa instanţei s-ar putea dovedi disuasive şi i-ar putea determina pe aceştia să renunţe la orice acţiune în justiţie sau la orice apărare”. Potrivit celor statuate de Înalta Curte, clauza atributivă de competenţă inserată în convenţia de credit intră în categoria celor având ca efect excluderea sau obstrucţionarea dreptului consumatorului de a introduce acţiuni în justiţie, categorie prevăzută la pct. 1 lit. q) din anexa la Directiva nr. 93/13/CEE, astfel că, în conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, aceasta nu poate produce efecte asupra consumatorilor. (Decizia nr. 2938 din 27 septembrie 2013 pronunţată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 years ago

Multumesc ICCJ pentru ca preda drept unional judecatoriilor!

PITICAR
9 years ago

Din pacate DOAR UNII dintre Judecatorii ICCJ faca asta…

8 years ago

De exemplu in contractele de credit MODERAT, este intocmai aceasta clauza abuziva de atribuire a competentei teritoriale pentru Jud. Sector 1 BUCURESTI.
Si acuma sunt foarte multe litigii care au fost trimise pe rolul instantei din BUCURESTI. Si nu se face nimic. Magistratii habar nu au, clientul si avocatul la fel, asa ca procesul se judeca la BUCURESTI. Ce sa le faci.
Pana la urma ICCJ a dat verdict si in cazurile MODERAT, in speta IONUT din Botosani vs. MODERAT, unde se spune clar ca actiunea se poate introduce in orasul de domiciliu al consumatorului.
Sentinta este expusa in intregime pe siteul nostru MODERAT.
Pentru orice info legat de clauze abuzive MODERAT va asteptal pe site-ul nostru: MODERAT.
Succes!

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro