« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

Soluție ICCJ ref. dobânda tipică variabilă
11.03.2014 | Gheorghe PIPEREA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Instanta de la virful sistemului judiciar, ICCJ, a pronuntat o decizie istorica in dosarul nr. 17947/3/2011. Prin dec. civ. nr. 3913/13 nov. 2013, motivata recent, clauza de dobinda tipica BCR, asa-numita dobinda de referinta variabila (DRV), este constatata ca fiind abuziva. De asemenea, comisionul de administrare este abuziv. La fel si comisionul de acordare a creditului. In acest moment, contractul a ramas fara dobinda. Se da, in acest fel, efect solutiilor preconizate la CJUE, in special in speta Invitel, in speta Juaquin Camino si in speta Mohamed Aziz.

E prima hotarire irevocabila defavorabila BCR pronuntata de ICCJ si, oricum, prima in materie de clauze abuzive, al caror regim juridic este reglementat de Legea nr. 193/2000.

Va invit sa analizati citeva pasaje din motivare:
(i)”Banca a exclus din mecanismul de formare a dobinzii criteriul obiectiv al pietei financiare, stabilind un element subiectiv, favorabil propriei sale politici financiare, dind posibilitatea bancii ca, indiferent de cresterea sau diminuarea indicelui Euribor, dobinda sa nu scada niciodata, aceasta urmind a fi adaptata prin cresterea marjei fixe, operind astfel o ajustare automata care sa mentina dobinda la nivelul dorit”.
(ii) „libertatea de vointa a clientului se rezuma la a semna sau nu contractul pe care l-a ales in prealabil, alegere care este si ea controlata de banca, aceasta fiind cea care stabileste scoringul/ratingul clientului, elemente in functie de care banca indica clientului tipul de credit in care se incadreaza conform ratingului”. (n.n., Gh.P.: in conditiile in care clientul mai plateste si comisioane pentru astfel de analize).

Foarte interesante pentru viitoarele litigii pe denominarea in CHF a platilor in contractele de retail sunt urmatoarele pasaje din motivare:
(i) „dezechilbrul contractual […] este evident intrucit opereaza un transfer inechitabil al riscurilor din sarcina bancii […] in sarcina consumatorului”;
(ii) „Inserarea in contract a tuturor acestor clauze denota intentia evidenta a bancii de a se tine la adapost de aparitia oricarui risc care ii poate diminua cistigul prin transferarea integrala a acestuia catre consumator”.
(Hotărârea ICCJ nr. 3913/13 nov. 2013 în dosarul nr. 17947/3/2011)

prof. univ. dr. Gheorghe Piperea

 

 
Secţiuni: Banking, Protecția consumatorilor, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD