Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Înscrisuri noi depuse în apel
11.03.2014 | Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, împrejurarea că nu au fost menţinute ca probe alte înscrisuri decât cele existente în dosar, nu este un motiv suficient pentru a înlătura de la analiză depunerea ulterioară în dosar a unor asemenea documente, mai ales pe fondul deciziei de casare cu îndrumări exprese sub acest aspect. Înalta Curte a precizat că prin neluarea în considerare a acestor înscrisuri, instanţa de apel a încălcat dispoziţiile art. 129 alin. (4) C.proc.civ. (art. 22 alin. 2 NCPC), potrivit cărora judecătorul este în drept să le ceară părţilor, cu privire la situaţia de fapt şi motivarea în drept invocată în susţinerea pretenţiilor şi apărărilor lor, să prezinte explicaţii şi să le pună în dezbaterea lor, orice împrejurare de fapt sau de drept chiar dacă nu sunt menţionate în cerere sau în întâmpinare. Înalta Curte a mai reţinut că ”depunerea cu întârziere din culpa părții a documentaţiei nu poate fi sancţionată cu înlăturarea probelor, ci eventual cu sancţionarea părţilor prin măsurile procedurale prevăzute în caz de abuz de drept sau obstrucţionarea judecăţii, după analizarea şi probarea împrejurărilor care ar conduce la o asemenea concluzie”. (Decizia nr. 313 din 29 ianuarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect drepturi de proprietate intelectuală)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate