Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Procedură civilă Recuperare creanțe RNSJ Studii
 1 comentariu

Sechestrul asigurător înfiinţat în cadrul unui proces penal asupra unui bun anterior ipotecat nu împiedică executarea silită demarată de creditorul ipotecar

14 martie 2014 | Andra-Roxana TRANDAFIR, Traian-Cornel BRICIU, Andra-Roxana ILIE

A se vedea dezbaterea juridică din 15 decembrie 2014: Singur, între sechestrul asigurător penal și confiscarea extinsă: dreptul (procesual) civil.

O problemă care apare din ce în ce mai des în practica judiciară se referă la posibilitatea executării silite a unui bun ipotecat asupra căruia se instituie un sechestru asigurător în cadrul unui proces penal, în conformitate cu dispoziţiile art. 249 şi urm. C.pr. pen. (art. 163 şi urm. din vechiul C.pr.pen.).

Alături de argumentele exprimate anterior de doctrină în sensul că executarea silită nu este împiedicată într-o asemenea situaţie[1], dorim să semnalăm pronunţarea unei hotărâri de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia penală, în sprijinul soluţiei pe care o îmbrăţişăm.

Astfel, în această cauză, creditorul ipotecar a executat silit un imobil asupra căruia fusese instituit, ulterior înscrierii ipotecii, un sechestru asigurător de către organele penale. Devenind proprietar al imobilului, creditorul a solicitat ridicarea sechestrului penal, făcând referire şi la dispoziţiile art. 518 din vechiul C.pr.civ.

Din hotărârea pronunţată la data de 22 aprilie 2013 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care a fost admisă cererea creditorului dobânditor al imobilului, se desprind, în esenţă, următoarele concluzii:

1. Existenţa unei măsuri asigurătorii înfiinţate asupra unui bun, în cadrul unui proces penal, nu împiedică executarea silită a unui creditor ce are titlu executoriu şi ipotecă asupra bunului respectiv, întrucât se reţine că „la data instituirii sechestrului asigurător penal, imobilul era afectat de o ipotecă urmare a unui contract de împrumut cu garanţie imobiliară. Întrucât nu s-a realizat restituirea împrumutului, s-a procedat la executarea silită a imobilului care a fost vândut la licitaţie, apoi adjudecat de către creditorul ipotecar(subl. ns.).

2. Într-o asemenea situaţie, arată instanţa supremă, „executorul s-a găsit în faţa unui concurs între o creanţă ipotecară şi o prezumtivă creanţă a unor prezumtivi creditori chirografari. Ca atare, creanţa ipotecară a avut prioritate şi are prioritate chiar şi în ipoteza în care părţile vătămate au un drept de creanţă împotriva proprietarului imobilului, dar fiind vorba de creditori chirografari, aceştia îşi vor satisface pretenţiile în măsura în care va mai rămâne ceva din acel bun (subl. ns.).

3. În continuare, arată instanţa, „chiar în cazul în care se va încuviinţa şi se va dispune despăgubirea părţilor vătămate care au formulat cereri de constituire de parte civilă, acestea vin în concurs cu petenta din prezenta cauză, creditoare ipotecară, care în această împrejurare are prioritate, urmând a fi satisfăcută prima, întrucât ipoteca este un drept real accesoriu ce acordă titularului său un drept de urmărire a bunului în mâna oricui s-ar găsi şi un drept de preferinţă în privinţa satisfacerii creanţei sale faţă de ceilalţi creditori (subl. ns.).

Aceste concluzii sunt deosebit de importante şi vin să înlăture soluţiile unor instanţe care apreciau că, în astfel de situaţii, executarea silită ar fi împiedicată şi nu s-ar putea dispune ridicarea măsurii asigurătorii asupra imobilului urmărit mai înainte de soluţionarea definitivă a procesului penal. Toate aceste aspecte vor fi dezvoltate pe larg într-un studiu ulterior.

Conf. univ. dr. Traian-Cornel BRICIU
Asist. univ. dr. Andra-Roxana ILIE
Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti


[1] A se vedea, în acest sens, I. Gârbuleţ, Vânzarea la licitaţie publică a bunurilor imobile sechestrate în cadrul unui proces penal, R.R.E.S. nr. 1/2010, p.13 şi urm; M. Avram. A.R. Ilie, Concursul între poprirea asigurătorie înfiinţată în materie civilă sau penală şi poprirea executorie asupra conturilor bancare, Curierul Judiciar nr. 5/2012, p.278 şi urm.; O.Popescu, C.Dobre, Concursul dintre executarea silită a ipotecii convenţionale înscrisă în cartea funciară şi sechestrul asigurător, publicat pe www.juridice.ro la 22 octombrie 2013.


Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership